arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek je poslankam in poslancem na 1. seji Državnega zbora zaželel uspešno delo

Ljubljana, 10/22/2004  |  govor


ikona videoNagovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška novoizvoljenim poslancem Državnega zbora Republike Slovenije

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil prve seje novoizvoljenega Državnega zbora Republike Slovenije. Predsednik je poslanke in poslance pozdravil ob začetku konstitutivne seje in v nagovoru poudaril odgovornost njihovega dela v uresničevanju ciljev in izzivov, ki so pred našo državo: (nelektoriran zapis)


Klikni za povečavoSpoštovane poslanke in poslanci, gospe in gospodje,
v veliko veselje mi je, da vas lahko pozdravim na današnji prvi konstitutivni seji Državnega zbora. Od slovenske osamosvojitve naprej je to četrti sklic državnega zbora. Moj namen ni, da bi vam ob začetku vašega odgovornega dela dajal kakšne napotke. Prav pa je, da vam pri vašem delu zaželim veliko uspeha, da bi odgovorno delali in s čim več pozitivne energije. Želim vam, da bi čimbolj uspeli zadovoljiti pričakovanja naših državljank in državljanov, ki so vas izvolili in ki jih predstavljate. V dosedanjem delu državnega zbora smo uspeli razrešiti zelo veliko vprašanj. Na začetku je bila vzpostavljena osamosvojitvena zakonodaja, kar je predstavljalo zelo veliko zakonodajnega dela za državni zbor. Za poslanke in poslance so v nadaljevanju sledile aktivnosti, ki so sodile v okvir naših priprav za vključitev Slovenije v Evropsko unijo. Sprejeti je bilo potrebno veliko zakonov, veliko zakonodajnega dela je bilo velikokrat opravljenega v časovni stiski. Včasih se nam je zdelo, kot da je državni zbor in tudi vlada, od osamosvojitve naprej vse čas delala pod nekakšnim časovnim pritiskom. Zakone je bilo potrebno hitro sprejemati in zato je včasih obstajal občutek, da nekaterih rešitev morda nismo uspeli najbolje premisliti, domisliti in dodelati. V tej veliki količini zakonodajnega dela je bilo to tudi normalno. Ocenjujem, da bi sedanji četrti sklic državnega zbora v tem smislu lahko bil bolj normalen. Da bi državni zbor potem, ko smo dosegli naše temeljne cilje od osamosvojitve naprej, kamor sodi tako vključitev v evroatlantske integracije, vzpostavitev našega sistema in njegova prilagoditev evropskim standardom, lahko delovali podobno, kot delujejo parlamenti v uveljavljenih evropskih državah z daljšo tradicijo. Kar pomeni, da bi zakone sprejemali v normalnem postopku, s potrebnim pomislekom in časom, ki je potreben za preverjanje rešitev. Da bi imeli občutek, da smo storili vse za iskanje pravih rešitev za zakone v danem trenutku.

Klikni za povečavoDržavni zbor čaka v naslednjem obdobju veliko nalog. Najprej da se danes konstituira in tudi čimprej izvoli predsednika vlade in čimbolj trdno in kvalitetno vlado. Vlada in državni zbor bosta v nadaljevanju morala skupaj opraviti veliko nalog, kljub temu, da je večina zahtevnega zakonodajnega dela za nami. Veliko izzivov še ostaja, veliko je še odprtih vprašanj. Življenje jih prinaša vsak dan, nova vprašanja, novi problemi in izzivi se vedno znova odpirajo. In izzivov bo res veliko. Slovenijo bo sedaj potrebno utrditi v evropski skupnosti, ji zagotoviti najboljši položaj in izkoristiti možnosti, ki nam jih ponuja Evropska unija. Izkoristiti možnosti, da bomo v odprti tekmi in sodelovanju z drugimi evropskimi državami dosegli kar največ. Dosegli čim hitrejši razvoj in čim večjo kvaliteto življenja za naše državljanke in državljane. Te možnosti so odprte, vendar same po sebi še niso zagotovljene in samoumevne. Povleči bo treba številne poteze, prave poteze. Pomemben bo tudi naš prispevek pri nadaljnji izgradnji Evropske unije. Tudi Evropsko unijo v prihodnosti čaka veliko izzivov. Iz svoje izkušnje vem, da so predlogi, četudi prihajajo iz sorazmerno majhne države, upoštevani. Če so resni predlogi in kadar je očitno, da politiki, poslanci, ministri, znajo pogledati tudi preko svojih plotov in znajo razmišljati tudi širše in predlagajo koristne in prave rešitve tudi v evropskem merilu. To bo v naslednjih letih zelo pomembno.

Klikni za povečavoVeliko izzivov nas čaka tudi doma v utrjevanju konkurenčnosti našega gospodarstva, v nadaljnjem iskanju pravega ravnotežja med konkurenčno in socialno državo. Ta naloga je težka. Vemo, da se cela Evropa sooča s problemom staranja prebivalstva. Socialne države, kot so jih razvile številne evropske države in ki so kvalitetne, ne zdržijo več. Potrebno je novo prilagajanje po eni strani, prilagajanje med konkurenčnostjo in med optimalnimi socialnimi rešitvami. Takšnimi, ki zagotavljajo čimbolj dostojno življenje vsakemu državljanu. Prepričan sem, da boste v to delo vložili maksimalno energijo in napore ter se resnično potrudili v zavesti, da so vam državljanke in državljani republike Slovenije za štiri leta izročili v roke upravljanje svoje države. Od vas veliko pričakujejo in že sama ta zavest bi morala biti dovolj, da bi v neprestanem iskanju, tudi medsebojnem dialogu iskali najboljše rešitve. Vesel sem tudi zato, ker ugotavljam, da postopno z leti prihaja do vse več dialoga, tudi med različnimi političnimi skupinami. Ni več tako trde strankarske zaprtosti in prihaja do večjega upoštevanja predlogov tudi z druge strani, kar je lahko samo v interesu državljank in državljanov cele države. Želim vam čim več kvalitetnega in tudi strpnega dialoga in čim boljših rezultatov. Še enkrat vam želim veliko uspeha v naslednjih štirih letih in upam, da jih bomo skupno uspeli izpeljati na najboljši možni način.
Hvala lepa.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani