arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na delovni obisk na Češko

Ljubljana, 06/11/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se bo jutri mudil na delovnem obisku v Češki republiki, kamor se odpravlja na povabilo svojega češkega kolega predsednika Václava Klausa. Predsednik dr. Drnovšek bo tako en prvih tujih gostov predsednika Klausa, ki je bil izvoljen za predsednika Češke republike 28. februarja letos.

Obisk predsednika dr. Drnovška na Češkem predstavlja nadaljevanje zelo dobrih, kooperativnih in kontinuiranih političnih odnosov med Slovenijo in Češko, ki temeljijo na bogati tradiciji kulturnih stikov med obema narodoma, podobni filozofiji političnega, ekonomskega in socialnega razvoja ter pripadnosti skupnemu srednjeevropskemu prostoru. Med državama obstaja tudi visoka stopnja soglasja glede zunanjepolitičnih ciljev, pomembna pa je tudi dolgoročna naravnanost v bilateralnih odnosih, ki temelji na skupnih interesih.

Delovni obisk predsednika dr. Drnovška bo potekal tik pred češkim referendum za vstop v EU. Ena od glavnih tem pogovorov obeh sogovornikov bo zato dosedanji proces evropske širitve in izzivi, ki jih s sabo prinaša razširjena EU. V pogovorih se bosta sogovornika predvidoma tudi posvetila nekaterim aktualnim mednarodnim vprašanjem, predvsem trenutnemu stanju v evro-atlantskih odnosih.

Gospodarsko sodelovanje predstavlja pomemben vidik slovensko-čeških odnosov: Češka je na 12. mestu med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnericami, zato naj bi se sogovornika dotaknila tudi vprašanja povečanja obsega blagovne menjave med državama.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani