arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na Kosovu

Kosovo, 11/12/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes mudil na obisku na Kosovu, kjer se je srečal z visokimi predstavniki UNMIK-a in predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovo.

Predsednik dr. Drnovšek je predstavnikom UNMIK-a predstavil načrt za Kosovo in namen obiska na Kosovu, ki je podčrtati pomen zaščite srbske manjšine na Kosovu ter srbskih in drugih verskih in zgodovinskih spomenikov, ki so del svetovne kulturne dediščine. Ta zaščita ima, kot je predsednik dr. Drnovšek poudaril v svojem načrtu, bistven pomen pri iskanju rešitve statusa Kosova, ki bo trajna in pravična in ki bo zagotavljala stabilnost in evropsko perspektivo Kosova.

Klikni za povečavoPredstavniki UNMIK-a so pozdravili prihod predsednika dr. Drnovška in poudarili, da visoko cenijo prispevek Slovenije k stabilizaciji razmer na Kosovu, aktivno udeležbo predstavnikov slovenske policije in vojske v mednarodnih misijah na Kosovu in aktivnosti slovenskega gospodarstva na Kosovu. Predstavniki UNMIK-a so tudi izrazili prepričanje, da bodo pogajanja o statusu Kosova uspešna, za kar pa je potrebna pripravljenost na sporazumevanje in kreativni prispevek mednarodne skupnosti in vseh, ki poznajo razmere na tem področju.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek in predsednik Kosova Ibrahim Rugova sta se pogovarjala o vsebini načrta slovenskega predsednika za Kosovo. Predsednik dr. Drnovšek je poudaril pomen zaščite verskih in zgodovinskih spomenikov na Kosovu kot bistvenega elementa za rešitev kosovskega vprašanja in za graditev medsebojnega zaupanja med pripadniki različnih narodov in veroizpovedi, ki živijo na tem območju. Slovenski predsednik je poudaril tudi, da je v okviru načel, na katerih bo utemeljen prihodnji status Kosova, posebej pomembna točka občutek varnosti in avtonomije, ki mora biti zagotovljen srbski manjšini, kot tudi sodelovanje na vseh ravneh upravljanja. Predsednik Rugova se je zahvalil za prispevek Slovenije in razumevanje za probleme Kosova ter ob tem poudaril tradicionalno prijateljstvo.

V nadaljevanju svojega obiska na Kosovu je predsednik dr. Drnovšek obiskal samostane Gračanica, Peć in Dečani.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani