arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Novoletna poslanica predsednika republike Slovenije dr. Janeza Drnovška

Ljubljana, 12/30/2002  |  govor

Spoštovane Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani,

novoletni čas je vedno tudi čas za oceno in presojo vsega doseženega in za nove načrte: ob prehodu iz starega v novo leto poskušamo nekako izmeriti, kje smo, do kod smo prišli, in kaj nas še čaka. To velja za naša osebna življenja, za delo, ki ga opravljamo, pa tudi za državo, ki ji pripadamo in s katero želimo biti vsi v tvornem, interaktivnem odnosu, saj skozi njo in njene institucije uresničujemo skupne interese, ki nam zagotavljajo blagostanje, urejeno medsebojno sožitje in zaupanja poln pogled v prihodnost.

Hkrati so božični in novoletni prazniki priložnost, da se za kratek čas umaknemo v zasebnost ter pozabimo na manj prijetne skrbi in težave, s katerimi se moramo sicer pogosto soočati in spopadati. Državne in javne zadeve se nam zde v teh dneh, bolj kot sicer, odmaknjene ? in tako je seveda tudi prav in normalno. Praznični trenutki sproščenosti in veselja so namenjeni predvsem nam in tistim, ki jih imamo najraje Radostno razpoloženje, ki se mu lahko predajamo, pa nas hkrati povezuje še z mnogimi drugimi ljudmi, tudi neznanimi, saj bi bili težko zares veseli, če ne bi občutili veselja tudi vsepovsod okoli nas.

Občutim prijetno dolžnost, da voščim in nazdravim prav vsakemu med vami ter se vam tudi s tem oddolžim za izkazano zaupanje, ki mi bo v veliko oporo pri opravljanju prevzetih dolžnosti in obveznosti.

Naložene so mi zahtevne naloge in izzivi, s katerimi se nameravam soočiti s pomočjo svojega znanja in izkušenj, predvsem pa trdne zavesti in prepričanja o pomenu in posledicah velikih skupnih odločitev za življenje in delo vsakega posameznika: z njimi sebi in svojim potomcem krojimo naš danes in jutri ter ustvarjamo nove prostore, v katerih bo lahko vsakdo uresničeval svoja hotenja in stremljenja. Prizadeval si bom za takšno ozračje, v katerem bo možno polno vključiti razvojne zmogljivosti slovenske družbe in vseh njenih posameznikov. Pri tem bi si morali prizadevati ne samo za doseganje čimvečjega blagostanja, temveč tudi za spoštovanje vrednot.

Vseprisotni procesi globalizacije so nedvomno prvovrsten izziv, ki terja našo največjo občutljivost in pozornost, saj globalizacija ne preplavlja le svetovne politike in gospodarstva, ampak že kar na vsakem koraku vstopa v naše domove in v naše medsebojne odnose. Nočemo in si ne želimo, da bi nas negativni učinki globalizacije prekomerno prizadeli. Zato se moramo nanjo odzivati dejavno in preudarno, le tako jo bomo lahko tudi v njenih manj prijetnih pojavih obvladovali ter se izognili nekaterim njenim razdiralnim učinkom. V primerih pa, ko takšni učinki in posledice vendarle nastopijo, mora biti skrb za omilitev takšnih posledic ena glavnih nalog nosilcev državne oblasti. Prav poudarjena občutljivost za socialne stiske in probleme bi morala postati ena temeljnih značilnosti in odlik slovenske države.

V zadovoljstvo mi je, ker se je Slovenija, in z njo velika večina njenih državljank in državljanov, za takšen pogled in pristop zavestno določila že z osamosvojitvijo in je na poti odpiranja v svet prišla že tako daleč, predvsem pa, ker si takšne poglede in vzpodbudna pričakovanja povečini med seboj delimo. To dokazuje voljo, moč in samozavest vseh nas, da lahko sodobna dogajanja v svetu ne le spremljamo, ampak se jih tudi udeležujemo z enakovrednimi vlogami in nalogami.

Praški in koebenhavenski vrh tik pred koncem minevajočega leta sta bila v tem pogledu mejnika na naši skupni poti afirmacije v mednarodni skupnosti in dobra popotnica, ki naj spremlja naša prizadevanja in napore vnaprej. Prepričan sem, da kot slovenske državljanke in državljani že zaznavate in razpoznavate pomen in daljnosežnost tektonskih sprememb, ki jim oba dogodka na široko odpirata vrata, sprememb, ki nas bodo kot družbo in posameznike nedvomno navdale z novim elanom in novimi ambicijami. Priložnosti, ki nam jih včlenitev v mednarodne povezave in partnerstvo z najrazvitejšimi državami ponuja bodo, če jih bomo znali prav izkoristiti, za nas v vseh pogledih spodbudne, gospodarsko, socialno in kulturno.

Zato vam želim, spoštovane državljanke in državljani, iskreno zagotoviti svoje trdno prepričanje, da je naša pot premišljeno in pravilno zastavljena, da je vredno in nujno na njej vztrajati, in da je tudi ta zavest lahko del našega skupnega, pa tudi osebnega zadovoljstva, ki pritiče novoletnemu času. Z najboljšimi željami za vašo srečo, zdravje in doseganje uspehov, ki si jih želite, vam nazdravljam v našem skupnem prazničnem počutju.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani