arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednikovo pismo ob sinočnji otvoritvi mednarodne NATO medicinske konference v Cankarjevem domu

Ljubljana, 09/01/2003  |  sporočilo za javnost


S slovesno otvoritvijo se je včeraj začela Nato medicinska konferenca, ki se je udeležuje približno 300 udeležencev iz 38 držav članic zveze NATO oziroma partnerskih držav zavezništva. Konferenco organizira skupni medicinski odbor zveze NATO.

20. stoletje je bilo stoletje silovitega tehnološkega napredka in stoletje velikih vojn. Vojne, njihova krutost in nesmiselnost, so okrepile zavest o pomenu miru in dialoga med državami in narodi. Še bolj so zakorenile vedenje o pomenu izmenjave informacij ter sodelovanja med državami, kar je privedlo do vzpostavitve tako uspešnih mednarodnih organizacij, kot je Nato. Silovit tehnološki napredek pa je prinesel novosti in izboljšave na številnih področjih, vključno s področjem zdravstva, ki se tako usodno dotika vsakega posameznika in celotne družbe. Razvoj medicinskih znanosti in pretok znanja je bil v 20. stoletju izjemen in medicina sodobnemu človeku pomaga v tolikšni meri, kot še nikoli prej v svoji zgodovini. Čas, naravne in druge nesreče, spopadi in terorizem, pa so dvignili ozaveščenost o nujnosti izmenjave znanja in izkušenj na civilnem in vojaškem področju. Le odprti in povezani sistemi javnega in vojaškega zdravstva so lahko uspešni v svetu, kjer sodobne grožnje, kamor štejemo velike naravne in druge nesreče ter terorizem, ne poznajo, ne državnih meja, ne uniform in civilne obleke.

Slovenija ima dolgoletne pozitivne izkušnje s področja civilno vojaškega sodelovanja in se zaveda pomena vzpostavitve učinkovitih in povezljivih sistemov. S sanitetnimi enotami, v katerih so bili tudi predstavniki civilne sfere, se je Slovenija v operaciji Alba prvič vključila v mednarodne mirovne operacije in si tam pridobila izjemne izkušnje, ki so pripadnikom Slovenske vojske in njenim sanitetnim enotam pomagale kvalitetno opravljati dolžnosti v vseh ostalih medarodnih misijah, tudi sedanje v okviru sil SFOR. Znanje, izkušnje in predlogi za še tesnejše povezovanje civilne in vojaške sfere, ki jih boste na tej konferenci podali v naslednjih dneh, bodo nedvomno dali nov zagon in dragocene usmeritve vsem, ki skrbijo za uspešno povezljivost in organiziranost vojaških in civilnih služb tako v posameznih državah, kot samem Natu.

V veliko čast mi je, da lahko v slovenski prestolnici pozdravim toliko uglednih strokovnjakov in prepričan sem, da boste z uspešnim delom in zanimivimi razpravami prispevali znaten del k učinkovitejšemu povezovanju civilnih in vojaških sistemov na področju medicine.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani