arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Prvo srečanje predsednika dr. Drnovška z novim hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem

Berlin, 01/10/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek, ki se v Berlinu udeležuje Bertlsmannovega forumu, se je na t.i. seznanitvenem srečanju prvič sestal z novim hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem. Po srečanju sta v izjavi za javnost povedala:

Predsednik dr. Drnovšek:

"Vesel sem, da sem se lahko srečal s premierom Sanaderjem in da sem mu lahko tudi osebno čestital k izvolitvi in vzpostavitvi vlade. V najinih pogovorih sva prešla naše odnose v želji, da vzpostavimo neko osnovo za čimbolj prijateljsko sodelovanje v prihodnje. Ne želiva, da bi se zaostrovanja nadaljevala.To bi bilo slabo za obe državi. Za sosedski državi, ki imata veliko skupnih ciljev in skupnih vprašanj, je nujno, da maksimalno sodelujemo in čimbolj skušamo zmanjšati točke razhajanja in da jih poskušamo v neki mirni atmosferi v nadaljevanju rešiti. Mislim, da je to priložnost za nov začetek. Kmalu se bosta srečala tudi premiera, predsednik vlade Tone Rop in hrvaški premier Ivo Sanader in obe vladi bosta preučili, kako in kaj naprej. Ključno je, da vzpostavimo neko konstruktivno atmosfero za reševanje še odprtih vprašanj."

Klikni za povečavoGospod Sander je slovenskemu predsedniku uvodoma čestital za skorajšnjo vključitev Slovenije v EU in Nato. "To je primer neke uspešne zgodbe, ki je lahko primer tudi drugim državam v našem delu Evrope. Ob vstopanju Slovenije v EU in Nato nosi velike zasluge prav predsednik Drnovšek kot dolgoletni premier in sedanji predsednik države. Hrvaška in Slovenija sta sosedi, ki sta imeli enako preteklost in sta si najbliže. Skupaj bosta tudi v skupni Evropi. Midva se strinjava, da prijateljstvo naših držav in narodov nima alternative. Odprta vprašanja obstajajo in ugotavljava, da je pred časom po nepotrebnem prišlo do zaostritve medsebojnih odnosov. Na Hrvaškem imamo novo vlado in novo parlamentarno večino in zagotavljam, da bomo v razgovorih obeh strani, najprej ministrov in kasneje obeh predsednikov vlad, v prijateljski atmosferi rešili tudi odprta vprašanja. Tudi med prijatelji obstajajo spori, to spada med normalne ljudske odnose, zato ni neobičajno, da so se tudi med Slovenijo in Hrvaško pojavile morda nekoliko ostre besede, ampak po drugi strani obstaja z obeh straneh močna volja, da v dobrem sosedskem vzdušju rešimo še odprta vprašanja, preučimo stanje bilateralnih odnosov in skupno pot v Evropo"

Klikni za povečavoKlikni za povečavo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani