arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na eko - tržnici (Ljubljana, 10.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike o referendumu o tehničnem zakonu s pravnimi strokovnjaki

Ljubljana, 01/06/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se je danes, dne 6. januarja 2004, srečal s skupino uglednih pravnih in ustavnih strokovnjakov, ki so ga seznanili z nekaterimi pravnimi vidiki situacije, ki je nastala po tem, ko je Državni zbor sprejel odlok o razpisu naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o izvršitvi 8. točke odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije št. U-I.246/02-28, ter po tem, ko je skupina poslancev posredovala pobudo Ustavnemu sodišču za ustavno presojo odloka o razpisu referenduma s predlogom za zadržanje.

Predsednik je skupaj s pravnimi strokovnjaki ocenil, da bi bil referendum pravno nesmiseln in politično škodljiv, poglobil bi notranjepolitične konflikte, povečal nestrpnost ter zmanjšal zunanjepolitični ugled države. Referendum o tehničnem zakonu bi se dejansko sprevrgel v referendum o "izbrisanih" in njihovih človekovih pravicah, kar je ustavno nedopustno in mora predstavljati pomemben argument tudi za Ustavno sodišče pri presojanju ustavnosti odloka o razpisu naknadnega zakonodajnega referenduma.

Predsednik meni, da bi bilo treba vse napore usmeriti v iskanje pravnega in političnega konsenza za izhod iz nastale situacije. Priložnost za iskanje širokega pravnega in političnega konsenza se ponuja pri pripravah in sprejemanju t. i. "sistemskega zakona", ki bi na celovit način in v duhu ustavne odločbe uredil položaj "izbrisanih". Tak zakon bi morali sprejeti čimprej in na ta način bi lahko izšli iz pravne in politične zmede, ki je nastala v zadnjih mesecih.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani