arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik Drnovšek na srečanju predsednikov JVE na Brionih

Brioni, Hrvaška, 07/29/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se na povabilo predsednika Republike Hrvaške Stipeta Mesiča danes in jutri udeležuje neformalnega srečanja predsednikov Jugovzhodne Evrope na Brionih. Na nocojšnji slavnostni večerji, na kateri je bil poleg gostitelja hrvaškega predsednika Mesića in slovenskega predsednika prisoten tudi predsednik Črne Gore Filip Vujanovič, so se predsedniki v sproščenem vzdušju pogovarjali o evropski perspektivi celotne regije in držav bivše SFRJ. Pogovor je tekel o tem, kako lahko Slovenija kot polnopravna članica Evropske Unije pomaga Hrvaški, ki vstopa v pogajanja z EU, in Črni Gori, ki je na začetku svoje evropske poti, da bi obe čimprej uresničili svojo evropsko perspektivo.

Klikni za povečavoSlovenski in hrvaški predsednik sta odgovorila na novinarsko vprašanje glede dvostranskih odnosov in stanja odprtih vprašanj med obema državama. Pri tem sta oba predsednika menila, da so ta vprašanja takšna, da jih je mogoče rešiti in da bi morali obe vladi okrepiti prizadevanja za rešitev teh vprašanj.

Predsednik Drnovšek je glede morebitnega spravnega srečanja med slovenskim, hrvaškim in italijanskim predsednikom povedal, da je bil temu naklonjen že v mandatu prejšnjega italijanskega predsednika, vendar te pobude v Italiji niso podprli.

Klikni za povečavoPo njegovih besedah je pomembno, da za tragične dogodke, ki so zgodovinsko zaznamovali odnose med sosednjimi narodi, vsak narod prevzame odgovornost, saj bo uravnotežen odnos do teh vprašanj odpiral nadaljnje perspektive prijateljskih in pozitivnih odnosov med sosednjimi narodi. Slovenski predsednik je poudaril, da je pobudi še vedno naklonjen, v tem trenutku pa je odvisno od italijanske strani, kdaj bo do tega srečanja prišlo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani