arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel moldavskega predsednika

Ljubljana, 06/09/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoNa povabilo predsednika republike dr. Janeza Drnovška se na dvodnevnem uradnem obisku mudi moldavski predsednik Vladimir Voronin. Na dopoldanskem srečanju sta sogovornika ocenila politično in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Moldovo, izmenjala stališča glede vključevanja Moldavije v proces evropske integracije in se v luči slovenskega predsedovanja OVSE v letu 2005 dotaknila tudi vprašanja Pridnjestrja. Ocenila sta, da so odnosi med državama dobri in da bi lahko državi gospodarsko sodelovanje še okrepili. Predsednik Voronin je izrazil čestitke za vstop Slovenije v Evropsko unijo in povedal, da si Moldova prizadeva, da bi čim prej stopila na isto pot ter da so izkušnje, ki jih je pridobila Slovenija v tem procesu, v Moldovi zelo dobrodošle. Predsednik dr. Drnovšek je izrazil podporo Moldaviji na tej poti in poudaril, da bo Slovenija nadaljevala s posredovanjem svojih izkušenj. V ta namen je bil ob koncu srečanja podpisan tudi Sporazum o razvojni pomoči med Republiko Slovenijo in Republiko Moldovo.

Klikni za povečavoPo končanih pogovorih je predsednik dr. Drnovšek v izjavi za javnost povedal:
"Vesel sem, da danes gostim predsednika republike Moldove. Z gospodom Voroninom sva se pred kratkim srečala že v Romuniji na srečanju srednjeevropskih predsednikov. Tokrat pa je to priložnost, da še bolj poglobimo naše medsebojne odnose in se pogovorimo tudi o nekaterih posebej izpostavljenih vprašanjih. Slovenija bo v kratkem prevzela predsedovanje OVSE, zato se intenzivno pripravljamo na to nalogo. Tudi Moldova je ena izmed držav, s katero se bomo v tej funkciji posebej ukvarjali. Zato sva s predsednikom Voroninom precej pozornosti posvetila vprašanju Pridnjestrja. Podrobno me je seznanil s svojimi pogledi na tamkajšnjo situacijo, zato sem prepričan, da nam bo poglobljen in odkrit pogovor veliko pomagal v nadaljevanju, ko bo skušala Slovenija dati svoj prispevek mednarodni skupnosti v času predsedovanja OVSE in navsezadnje tudi Moldovi, da se ta problem razreši. Pogovarjali smo se tudi o naših bilateralnih odnosih, ki so zelo dobri. Gospodarsko sodelovanje je vzpostavljeno do določene točke; medsebojna menjava je okrog deset milijonov dolarjev, kar ni prav posebno veliko, vendar je neka osnova za nadaljevanje. Nekatera naša podjetja so že kar močno prisotna tudi v Moldovi. V obeh državah ocenjujemo, da je še veliko odprtih možnosti, da se naše sodelovanje v gospodarstvu, pa tudi drugje, v turizmu na primer, v prihodnje še poglobi."

Na vprašanje, kako bi lahko Evropska unija pripomogla k rešitvi pridnjestrskega vprašanja, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:

"Slovenija bo poskušala pomagati Moldovi po svojih močeh, da se razreši vprašanje Pridnjestrja. Zavedamo se, da je to zelo kompleksno vprašanje. Rešitev ni enostavna, daleč od tega. Kar precej mednarodnih institucij in dejavnikov je vpletenih v iskanje rešitve oziroma v to situacijo. Slovenija lahko tako deluje po več linijah. V prvi vrsti kot predsedujoča država OVSE, kjer bomo skušali biti aktivni, ponuditi svoje usluge, da v tem času napravimo premik. Kot članica Evropske unije bomo aktivni tudi v okviru Unije, ki je eden od akterjev pri iskanju rešitve. Navsezadnje bo Moldova kmalu, po priključitvi Romunije, postala sosednja država Evropske unije in to bo neposredno sosedstvo Unije. Tako Slovenija kot Unija bo zainteresirana, da je situacija čim bolj konsolidirana, da imamo v sosednjih državah čim bolj stabilno situacijo. Evropska unija lahko omogoči Moldovi evropsko perspektivo. Postopno pridruževanje Evropski uniji, kot smo že dejali, tudi pri tem lahko Slovenija pomaga s svojo strokovno pomočjo, s svojo tehnično pomočjo, s svojimi izkušnjami in tudi s svojim vplivom v sami uniji. Posebej bi izpostavil še, da lahko Slovenija objektivno prispeva k rešitvi pridnjestrskega vprašanja, tudi zato, ker so naši odnosi z Rusijo zelo dobri, ker smo člani Evropske unije in ker smo v zelo dobrih odnosih tudi z drugimi državami, ZDA, Romunijo, Ukrajino. Navsezadnje sta se ravno na gradu Brdo pred tremi leti prvič srečala ameriški predsednik Bush in ruski predsednik Putin. Nekaj tega duha je morda še ostalo tukaj in bi ga lahko usmerili v iskanje rešitve za problem Pridnjestrja."

Na vprašanje o Paktu stabilnosti za Moldovo je predsednik dr. Janez Drnovšek odgovoril:

"S predsednikom Voroninom sva govorila o Paktu stabilnosti za Moldovo. To je vsekakor zelo pomembna iniciativa in lahko bistveno pripomore k razreševanju situacije v Moldovi. Navsezadnje naj bi bili vključeni vsi glavni akterji, ki lahko vplivajo na to. Slovenija podpira to iniciativo in vidim, da tudi predsednik Voronin daje izjemen pomen temu paktu. To bo vsekakor ena izmed poti, po kateri bomo skupaj skušali delovati v prihodnje."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani