arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik ob otvoritvi novega Onkološkega inštituta

Ljubljana, 10/25/2007  |  sporočilo za javnost, govor


Predsednik republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se je danes kot častni gost udeležil slavnostne otvoritve novih prostorov Onkološkega inštituta v Ljubljani. V svojem nagovoru je povedal naslednje:

Klikni za povečavo"Spoštovane gospe in gospodje,
skupaj z vami se tudi sam veselim, da je končno prišlo do tega dne, ko lahko proslavljamo otvoritev novega onkološkega inštituta. Tako bolniki, kot vsi zdravniki in zdravstveno osebje si zaslužijo takšne boljše pogoje za delo in za zdravljenje. Ob tej priložnosti bi želel povedati tri svoja kratka razmišljanja oziroma sporočila.

Kot prvo, onkološko zdravljenje raka je edino učinkovito zdravljenje. Nobene alternative ni k temu zdravljenju. Ko je rak diagnosticiran, se v večini primerov razvija bolj ali manj hitro in takrat ni časa za to, da bi bolnika zdravili na tak način, da bi usposobili njegovo obrambno sposobnost, obrambno sposobnost telesa, da bi se lahko samo obranilo. Ta čas je minil in v tem, ko je bolnik tako daleč, pomagajo proti agresivnemu raku žal samo tako agresivna sredstva, kot je kemoterapija ali obsevanje oziroma sredstva, ki jih pač uporablja onkologija. In vsak zdravilec ali bioenergetik ali kdo drug, ki pravi, da lahko zaustavi takšnega napredujočega raka, je šarlatan.

Klikni za povečavoMorda ste presenečeni, da to govorim jaz, ki mi mnogi pripisujejo, češ, da preferiram alternativno zdravljenje pred uradno medicino. To ni res, moj primer je bil nekoliko drugačen. Šlo je za bolj redko obliko počasi napredujočega, neagresivnega raka, ki je bil tudi rezistenten na kemoterapijo in obsevanje. Zato je bilo na razpolago dovolj časa, da sem lahko sam našel poti za dvig obrambne sposobnosti organizma in pri tem mi niso pomagali alternativci, kot velikokrat slišim ali berem. Še najbolj mi je pomagala narava, ki je po mojem globokem prepričanju še vedno najboljši zdravilec. To govorim danes zato, da prvič povem, da cenim vaše delo in drugič, da ne bi več zlorabljali mojega primera, zato, da bi različni zdravilci ponujali rešitve ljudem, ki so v stiski, ki se oprijemljejo vsake bilke, zato, da bi se morda izognili tako krutemu zdravljenju, kot so kemoterapije. Pri tem alternativci bolj ali manj samo izkoriščajo stisko ljudi, zato da zaslužijo.

Klikni za povečavoDrugo sporočilo bi bilo, da je še kako pomembno, da v teh novih prostorih ostanete ali postanete čimbolj vedri, čimbolj pozitivni, čimbolj optimistični, tako zdravniki, zdravstveni delavci kot tudi bolniki. To se mi zdi izjemno pomembno tudi za sam izid zdravljenja. Če bolniki, ki so soočeni seveda s šokom, ko izvedo za svojo bolezen, padejo v spiralo brezupa, spiralo strahov in skrbi, jih bo to vodilo samo še v bolj brezupno situacijo. Nasprotno pa lahko pozitivna naravnanost, vedrina tudi v takšnih najtežjih situacijah zelo veliko pomaga k temu, da bo zdravljenje bolj učinkovito, bolj uspešno. To velja tudi za zdravnike in zdravstvene delavce, ki lahko seveda zelo veliko pripomorejo k takšni pozitivni atmosferi in na ta način tudi pomagajo bolnikom, pomagajo pa tudi sebi. Zelo težko je namreč delati leta in leta v težki atmosferi, polni brezupa, nesreče, slej ko prej se bo to dotaknilo tudi samih zdravstvenih delavcev, zato je tudi zanje zelo pomembno, da skušajo biti čimbolj pozitivni, da tudi na ta način pomagajo bolnikom in sebi.

Klikni za povečavoTretje sporočilo: Naš onkološki inštitut je strokovno dokaj dobro podkovan, vendar sem zaznal pomanjkljivost, ki je sicer značilna za celotno naše zdravstvo. To je velik zaostanek v tako imenovani telemedicini ali elektronskem zdravljenju. V svetu telemedicina hitro napreduje. Ne govorim pri tem samo o operacijah na daljavo z roboti, kar že izvajajo, kar je lahko seveda tudi koristno, kar lahko uporabljajo najboljši kirurgi kjerkoli na svetu za operacije, ne da bi bila potrebna njihova prisotnost. Še bolj pomembno se mi zdi, da telemedicina z uporabo ustreznih informacijskih tehnologij omogoča stalne in takojšnje konsultacije med zdravniki tako pri nas že v okviru samega inštituta ali Kliničnega centra ali v Sloveniji kot tudi strokovnjaki kjerkoli na svetu, Evropi, ZDA, drugod. S takšnimi takojšnjimi konsultacijami, izmenjavami mnenj, tudi interdisciplinarni, bi se lahko kvaliteta zdravljenja precej poboljšala. Da bi pa to bilo mogoče, manjka pa nekaj zelo banalnega in enostavnega - drugačna elektronska kartica, kot jo imamo danes. Zdravstvena elektronska kartica, kot jo imamo pri nas, služi samo za registracijo in potrditev zdravstvenega zavarovanja, ne vsebuje pa vseh zdravstvenih podatkov o bolniku, zdravstvenem stanju bolnika. Če bi to vsebovala, bi zdravnik lahko imel na ekranu celotno zdravstveno sliko bolnika, pa tudi tisti zdravnik, s katerim se posvetuje ali v ZDA ali v Evropi ali kjerkoli. In seveda je potem konzultacija povsem drugačna. To ni niti približno podobno prenašanju papirjev in izvidov, kot se mi zdi, da pri nas še vedno prevladujejo. Če ne bo tega, nadaljnjega napredka ne bo. Težko boste sledili napredku znanosti, stroke, drugod po svetu. To polagam na srce predvsem novi ministrici za zdravje, saj mislim, da bi to moral biti morda kar temeljni projekt, ki bi ga ministrstvo moralo zasledovati sedaj in v bližnji prihodnosti.

S tem sem povedal tisto, kar sem mislil povedati danes. Želim vam v novem Onkološkem inštitutu čimbolj uspešno delo, čim boljše rezultate v zdravljenju in upam, da bo Onkološki inštitut ostal simbol odličnosti in strokovnosti na področju onkološkega zdravljenja, ne samo pri nas, ampak v svetu.
Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani