arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel predsednika Evropske komisije Barrosa

Ljubljana, 03/02/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa. Predsednik komisije je izrazil priznanje Sloveniji za njene dosežke, ki so lahko za zgled marsikateri državi. Sogovornika sta večino časa namenila pogovoru o prihodnosti Evropske unije, pri čemer je predsednik Barroso poudaril, da je potrebna velika previdnost pri nadaljnjih korakih v zvezi s procesom ratifikacije ustavne listine za Evropo. Menil je, da je eden glavnih izzivov, kako Evropo približati njenim državljanom. Pri tem je omenil dejavnosti na področju socialne in skupne energetske politike kot primera področij, kjer lahko Evropa konkretno pripomore k boljšemu življenju državljanov.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je izrazil stališče, da je treba nadaljevati s procesom ratifikacije evropske ustavne listine, ker ne vidi prave alternative. Evropsko unijo bo treba bolj približati državljanom, da jo bodo vzeli kot svojo, kot nekaj, kar potrebujejo. Zastarela skupna kmetisjka politika državljanov nikakor ne more prepričati. To ne more biti glavna prioriteta Evropske unije, kot je bila doslej. Če bi Evropska unija izpostavila takoimenovani globalizacijski sklad, bi s tem dobila instrument, s katerim bi lahko pomagala regijam in panogam, ki so ogrožene zaradi pritiska azisjke konkurence.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je menil, da je v tem smislu pomembno, da se izpostavi pomen Evropske unije v luči globalizacijskih procesov. EU mora delovati v smeri zagotavljanja boljših delovnih in okoljskih standardov v drugih delih sveta in s tem pripomoči k kvaliteti življenja ljudi in hkrati omejiti pritisk delovne sile v Evropo. Ljudje morajo videti EU kot koristen okvir, ki ščiti njihove interese v vse bolj globaliziranih odnosih.

Predsednik Barroso se je strinjal, da je evropska dimenzija pomembna v komunikaciji z ZDA, s Kitajsko itd., kar priznavajo tudi največja evropska podjetja. Izrazil je interes, da ostaneta s predsednikom dr. Drnovškom v neposredni komunikaciji glede možnih smeri razvoja Evropske unije.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani