arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel predsednika predstavniškega doma Kongresa Združenih držav Amerike

Ljubljana, 09/08/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika predstavniškega doma Kongresa Združenih držav Amerike, Dennisa Hasterta, ki se mudi na obisku v Sloveniji. Visoki ameriški gost je slovenskemu predsedniku uvodoma izrekel priznanje za uspešno pot, ki jo je Slovenija opravila od osamosvojitve do skorajšnjega članstva v evroatlantskih integracijah. Poudaril je, da v ZDA gledajo na Slovenijo kot na pomembno partnerico mednarodne skupnosti, zlasti zaradi njenega poznavanja Jugovzhodne Evrope in aktivne vloge pri naporih za njeno stabilizacijo. Zahvalil se je za slovensko podporo v boju proti mednarodnemu terorizmu, kot tudi za humanitarno pomoč, ki jo Slovenija nudi iraškemu prebivalstvu.

Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da so bili prijateljski odnosi z ZDA za Slovenijo vedno pomembni. Zato cenimo dejstvo, da sta Slovenijo od njene osamosvojitve obiskala že dva ameriška predsednika. Svojemu sogovorniku je predsednik Drnovšek tudi izrazil zaskrbljenost zaradi nesoglasij med zavezniki, ki so se pojavila v zvezi z Irakom, in se zavzel za okrepitev evroatlantskega sodelovanja, ki je porok stabilnosti v mednarodni skupnosti. Opozoril je, da navkljub doseženemu napredku položaj v Jugovzhodni Evropi še vedno zahteva prisotnost mednarodne skupnosti. Ob tem je poudaril svoje prepričanje, da bo Slovenija kot prihodnja članica Evropske unije in Nata najbolj dejavna ravno v svoji soseščini.

Sogovornika sta ob koncu izmenjala mnenja glede reševanja bližnjevzhodne krize in izrazila zakrbljenost zaradi zaostrovanja razmer na tem območju.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani