arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike ob svetovnem dnevu okolja

Ljubljana, 06/05/2004  |  govor


Svetovni dan okolja je priložnost za opozorila, ki počasi prihajajo v zavest prebivalcev Zemlje, a še vedno ne dovolj hitro. Ob enkratnosti našega planeta, ki je dom milijardam ljudi, neštevilnim rastlinskim in živalskim vrstam, katerih nadaljnji obstoj na tem planetu je odvisen od čistih voda, gozdov in čistega zraka, so opozorila o pomenu ohranjanja potrebnega ravnovesja v okolju, potrebna vse dni.

Človek je s svojo aktivnostjo ustvaril veliko lepega, veliko uporabnega. Največji davek ob silovitem napredku, pa je plačalo prav okolje. Naš odnos do okolja se odraža v ekstremnih vremenskih pojavih, v primanjkovanju pitne vode za svetovno prebivalstvo, v siromašenju rodovitne prsti, vse večjih odstotkih poškodovanih in uničenih gozdov, zmanjševanju biotske raznovrstnosti, v globalnem segrevanju. Vsi ti pojavi so iz leta v leto bolj zaskrbljujoči in skrbi nas lahko tudi vsako izumrtje živalske in rastlinske vrste. Narava je skozi zgodovino kazala svoj trdoživ obraz, pa vendarle narava ne more biti neskončno potrpežljiva.Vsi našteti pojavi nas opozarjajo, da ne moremo in ne smemo prepuščati reševanja ekoloških problemov našim zanamcem.

Prizadevanja za zdravo in čisto okolje morajo postati način življenja vsakega posameznika. Naše lastno preživetje je namreč odvisno od sposobnosti usklajevanja tehnološkega razvoja z moralnim. Ključna pot obstoja naše civilizacije in okolja pa je slediti poti trajnostnega razvoja. Udejanjati je potrebno nove tehnologije, ideje in znanja, ki prispevajo k upoštevanju trajnostnega razvoja.

Slovenija slovi po lepoti svoje dežele in želim si, da bi v naši družbi uspeli razviti tako visoko kulturo odnosa ljudi do okolja, da bi le-ta postala eden prepoznavnejših slovenskih artiklov v svetu. Da bodo tudi prihodnji obiskovalci našo deželo z občudovanjem označevali kot lepo, čisto in prijazno.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani