arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Poslovilni pogovor japonskega veleposlanika s predsednikom Drnovškom

Ljubljana, 01/16/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel veleposlanika Japonske Akia Ijuina na poslovilni pogovor.

Predsednik Drnovšek je med srečanjem svojemu sogovorniku izrazil priznanje za delo, ki ga je kot nerezidenčni veleposlanik opravil v zadnjih treh letih za razvoj slovensko-japonskih odnosov. V času njegovega službovanja je prišlo do obiska princese Sayako, kar je bil doslej s strani Japonske obisk na najvišji ravni v Sloveniji. Predsednik Drnovšek je izrazil interes za dodatno poglobitev odnosov, h kateri bi prispevalo tudi odprtje veleposlaništva Japonske v Ljubljani. Zavzel se je tudi za okrepitev gospodarskega sodelovanja, ki ponuja še veliko neizkoriščenih možnosti.

Veleposlanik Ijuina je v pogovoru poudaril pomen, ki ga Japonska pripisuje odnosom s Slovenijo, s katero je aktivno sodelovala že pred leti, kot nestalna članica v Varnostnem svetu OZN. V tem smislu tudi računa na bolj poglobljene medsebojne odnose v času prihajajočega slovenskega predsedovanja OVSE v letu 2005 - do takrat naj bi bilo v Ljubljani tudi odprto japonsko veleposlaništvo. Leta 2005 bo na Japonskem tudi potekala svetovna razstava EXPO, ki bi bila lahko dobra priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja. Sicer pa Japonci že zdaj v vse večjem številu odkrivajo Slovenijo in njene lepote, o čemer pričajo podatki o stalnem porastu števila japonskih turistov.

Ob koncu pogovora se je predsednik Drnovšek japonskemu veleposlaniku zahvalil za njegovo delo in mu zaželel veliko uspehov na novi službeni zadolžitvi.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani