arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel prestolonaslednika princa Aleksandra II Karađorđevića in princeso Katarino

Ljubljana, 07/18/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v vili Podrožnik sprejel prestolonaslednika princa Aleksandra II Karađorđevića in princeso Katarino.

Slovenski predsednik dr. Drnovšek in prestolonaslednik princ Aleksandar II Karađorđević sta se pogovarjala o evropski perspektivi Srbije. Dr. Drnovšek je izrazil zadovoljstvo, ker ima princ Aleksandar II pozitivno vizijo razvoja Srbije, kar dokazuje z bogatimi aktivnostmi na vseh področjih - od političnega, gospodarskega, kulturnega in humanitarnega področja. Sogovornika sta ugotovila, da na teh področjih obstajajo velike možnosti za poglabljanje sodelovanja med Slovenijo in Srbijo.

Klikni za povečavoPrinc Aleksandar II Karađorđević je poudaril, da imajo slovenska podjetja visok ugled v Srbiji. Izrazil je zadovoljstvo, ker Slovenija iskreno podpira prizadevanja Srbije za približevanje evroatlantskim integracijam. Predsednik dr. Drnovšek je pri tem podčrtal veliko odgovornost političnih in duhovnih voditeljev, ki morajo svojemu ljudstvu razgrinjati poglede v bodočnost, namesto da jih obremenjujejo s preteklostjo.

Predsednik dr. Drnovšek, prestolonaslednik princ Aleksandar II Karađorđević in princesa Katarina so se pogovarjali tudi o možnostih, da bi skupaj razvijali humanitarne in kulturne projekte med državama.

Klikni za povečavo

Dr. Janez Drnovšek je izrazil veselje, da se njegova gosta v Sloveniji počutita kot dobrodošla, princ Aleksandar II Karađorđević pa je predsednika republike dr. Drnovška povabil, da obišče Srbijo.

Klikni za povečavoPred pogovorom je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odgovoril tudi na vprašanja medijev:

Zakaj ste povabili na obisk princa Karađorđeviča?

dr. Janez Drnovšek: "Zdelo se mi je da, je to primerno, da se to spodobi. Princ Aleksandar je prvič v Sloveniji. Vsi vemo, da so bili njegovi predniki večkrat v Sloveniji in da je Slovenija pripadala nekaj časa tudi monarhiji. Tako, da se mi je zdelo prav, da ga povabim, da pride v Slovenijo. Pri tem ni nobenih političnih namenov, ampak gre za nekaj, kar se mi je enostavno zdelo, da je treba narediti in da je prav, da se naredi."

Glede nato, da ste tudi vi zelo humanitarno dejavni pa princ in princesa tudi, me zanima ali se boste pogovarjali morda o vaših humanitarnih pobudah?

Dr. Janez Drnovšek: "Ja, najbrž tudi. To me zelo veseli, da smo vsi na tej liniji, in to je nekaj, kar nas povezuje, in to samo sebi veliko pove tudi o princu in njegovi soprogi."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani