arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na obisku v domu starejših občanov Maribor Tabor (10. januar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem ciprskega predsednika

Ljubljana, 04/26/2007  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo


Na povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška se te dni, od včeraj pa do sobote, na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednik Republike Ciper Tassos Papadopoulos.



Klikni za povečavo
Slovenski predsednik dr. Drnovšek je ciprskega predsednika Papadopoulosa sprejel danes na gradu Brdo pri Kranju.

Po zaključku pogovorov je predsednik dr. Janez Drnovšek za medije povedal (nelektorirano):

"Spoštovani gospe in gospodje, s predsednikom Republike Ciper gospodom Papadopoulosom sva ravnokar končala uradni del današnjih pogovorov.

Ciper in Slovenijo povezujejo zelo tesne prijateljske vezi. Stkale so se zlasti v procesu skupnega približevanja in vstopanja v Evropsko unijo, pa tudi naprej Klikni za povečavoskušamo sodelovati na najboljši možen način. Že lani sva med mojim obiskom na Cipru izmenjala poglede v vrsti vprašanj, ki so pomembna za obe državi, za Evropo, Evropsko unijo. Tudi danes sva namenila posebno pozornost zlasti ciprskemu vprašanju, ki še naprej ostaja nerešen problem, tako za Republiko Ciper kot tudi za Evropsko unijo, ki si želi čimprejšnje rešitev tega vprašanja.

Govorila sva tudi o drugih vprašanjih, na primer o situaciji v JV Evropi in pa o situaciji v zvezi z Evropsko ustavo.

Klikni za povečavoV nadaljevanju se bo gospod predsednik s svojo delegacijo pogovarjal tudi o gospodarskih odnosih med obema državama, ki jih želimo še bolj razširiti in izkoristiti obstoječe možnosti.

V zvezi s ciprskim vprašanjem morda toliko, da zelo razumem stališče Republike Ciper in predsednika Papadopoulosa, ki si prizadeva vzpostaviti pravično rešitev po večletni okupaciji dela otoka. Vsi si želimo čimprejšnjo ponovno združitve Cipra in normalno situacijo. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je ta današnja situacija, ta delitev, nastala na podlagi nasilnega dejanja pred nekaj desetletji, in da je zato tudi ne smemo sprejeti kot nekaj samo po sebi razumljivega in kot nekaj, kar bi samo potrdili z neko sedaj demokratično odločitvijo Evrope ali mednarodne skupnosti. Torej, potrebno je vzpostaviti neko pravično situacijo in popraviti krivice, ki so se zgodile. Edino to je način, da lahko ta rešitev tudi v prihodnje ostane trdna in sprejemljiva za prebivalce Cipra. Hvala lepa."

Ciprski predsednik Tassos Papadopoulos je za medije izjavil (nelektorirano):

Klikni za povečavo"Zahvaljujem se vam, predsednik Drnovšek, za vabilo na obisk v to prelepo državo in za prisrčno dobrodošlico, ki ste nam jo pripravili. Kot sem že prej omenil, na najinem sestanku, rad rečem, da sta najini državi sorodni. Sloveniji smo hvaležni, ker vedno izvaja načelno politiko glede problemov, ki jih ima Ciper, in tudi za vodenje in svetovanje po lastnih izkušnjah in doseženih rezultatih.

Slovenija je prva od novih članic, ki bo prevzela predsedovanje Evropski uniji leta 2008 ter prva med njimi, ki je sprejela evro. Mi ga bomo predvidoma sprejeli v začetku naslednjega leta, tako da se lahko precej stvari naučimo od vas. Upam, da se bo na sestankih, ki jih bodo imeli moji spoštovani kolegi, podrobneje razpravljalo o teh vprašanjih.

Še enkrat želim čestitati Sloveniji za njene dosežke ter se vam zahvaliti za prijazno povabilo in za ta obisk, za katerega upam, da bo vplival na tesnejše sodelovanje na številnih področjih, kot so trgovina, turizem in kultura.

Gospod predsednik, še enkrat se vam zahvaljujem."

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je odgovoril tudi na novinarski vprašanji (nelektorirano):

Glede na to, da je Slovenija prva država, ki je sprejela evro, in glede na to, da boste predsedovali Evropski uniji takrat, ko bo Ciper vstopil v evro območje, me zanimajo vaše dosedanje izkušnje in nasvet, kako naj sprejmemo evro na Cipru.

dr. Janez Drnovšek: Slovenija je evro sprejela popolnoma v redu in brez pretresov. Sprejem ni povzročil velikega šoka, šlo je samo za zamenjavo denarja in je predstavljalo le tehnično vprašanje. To tehnično vprašanje se lahko reši z ustreznim pristopom. Naša izkušnja lahko Cipru pomaga, vendar moram poudariti, da se to vprašanje lahko reši. V primeru Slovenije smo videli, da strah, da bo uvedba evra povzročila probleme in privedla do dviga cen, ni bil upravičen. Zatorej si želim, da bi se isto zgodilo na Cipru.

Slovenija bo prevzela predsedovanje Evropski uniji naslednje leto v januarju in bo morala prevzeti številna vprašanja, ki so pomembna in se nanašajo na Ciper; na primer zavračanje Turčije, da bi priznala Ciper ter da odpre svoja pristanišča in letališča za ladje in letala iz Republike Ciper. Kako bo Slovenija obravnavala zadeve, ki se nanašajo na Ciper in katere postopke bo sprožila v primeru, če bi bilo to potrebno?

dr. Janez Drnovšek: Slovenija bo prevzela predsedovanje Evropski uniji, to drži. Te probleme bomo poskušali obravnavati na najboljši možen način. Vendar, kot sem že rekel, problem ni enostaven. Ciprsko vprašanje ni lahko in mednarodna skupnost je že dolgo časa vpletena v reševanje tega vprašanja. Na žalost brez končnega uspeha. Ali bo v času, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji, dosežena kakšna rešitev ali kakšen napredek, je težko povedati. Če obstaja kakšna priložnost, bomo morali delati na tem in poskusiti premakniti zadeve naprej. Zato se trudimo spoznati problem, se pogovoriti o njem s predsednikom in drugimi. Zato menim, da podpiramo načelno in pravično rešitev tega vprašanja.

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je v čast predsedniku Republike Ciper Tassosu Papadopoulosu priredil svečano kosilo in svojemu gostu ob tem izrekel zdravico (nelektorirano):

"Zahvaljujem se vam za obisk Slovenije in za priložnost, da vam vrnemo gostoljubje za lanskoletni obisk na Cipru, ki nam je, moram poudariti, ostal v lepem spominu. Skupaj sva preživela precej časa in naučil sem se veliko o Cipru.

Obe državi imata podobne cilje, obe državi si želita miru, želita stabilnost, stabilno Evropo in sta dejavni članici mednarodne skupnosti. Zato moramo skupaj delati, izmenjavati poglede in združiti moči v cilju doseganja pozitivnih rezultatov pri reševanju različnih problemov. Želimo si, da bi bili dejavni tudi pri reševanju ciprskega vprašanja, ki traja že predolgo. Zavedamo se, da tudi vi željno pričakujete rešitev. Razumemo vaše zahteve in vaša pričakovanja o pravični rešitvi. Hkrati razumemo tudi vaša pričakovanja, da rešitev ne bo samo potrdila in priznala le dejstva, ki so prvotno nastala z vojaškim posredovanjem. To bi predstavljalo presedans za svet, ki bo po poteku določenega časa priznal vojaško intervencijo kot pravično in sprejemljivo. To se ne bi smelo zgoditi.

Torej, razumemo, da vztrajate na osnovnih pravnih načelih in da bodo posledice agresije popravljene. Upam, da bodo v tem procesu konstruktivno sodelovale vse strani in da bo končno prišlo do dobrega sporazuma, ki bo v interesu prebivalcev Cipra in mednarodne skupnosti.

Gospod predsednik, Slovenija bo z vami z veseljem sodelovala pri iskanju rešitev za ta in za druge mednarodne probleme ter pri razvoju naših bilateralnih odnosov na vseh področjih; gospodarskem, kulturnem, prav tako pri poglabljanju naših odnosov in prijateljstva. Vaš obisk predstavlja še en korak k poglobitvi naših odnosov. Upam, da se boste prijetno počutili in da se boste vrnili domov s takšnimi vtisi, kot smo se mi, ko smo se vrnili s Cipra pred letom dni.

Gospod predsednik, dovolite, da nazdravim osebno vam, vaši državi in prijateljstvu med Ciprom in Slovenijo."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani