arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je sestal z veleposlaniki držav kontaktne skupine za Kosovo

Ljubljana, 10/19/2005  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes sestal z veleposlaniki držav kontaktne skupine za Kosovo, Francije, Italije, Nemčije, Rusije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Predsednik je uvodoma poudaril, da so dozoreli pogoji za začetek političnih pogovorov o statusu Kosova. Tudi širša mednarodna skupnost pritrjuje izhodiščem v poročilu posebnega poročevalca OZN Kaija Eideja, ki svetuje začetek takšnih pogovorov ne glede na to, da vsi zahtevani standardi, predvsem tisti, ki se nanašajo na zaščito srbske manjšine na Kosovu, še niso uveljavljeni.

Dr. Drnovšek je veleposlanike obvestil o pripravljenosti Slovenije, da aktivno sodeluje pri začetku pogajanj o statusu Kosova s tem da bi organizirala uvodno neformalno srečanje najvišjih političnih predstavnikov Srbije in Črne gore, Kosova in mednarodne skupnosti v Sloveniji. Takšno srečanje bi prispevalo h krepitvi zaupanja in k zmanjšanju napetosti med predstavniki zainteresiranih strani. Hkrati neformalna oblika sestanka ne bi predstavljala obremenitev in ne bi dvigala pričakovanj po konkretnih rezultatih, do katerih lahko pridejo šele prava formalna pogajanja. Predsednik dr. Drnovšek bo 2. novembra obiskal Beograd in Prištino, kjer bo svojo pobudo predstavil tamkajšnjim političnim voditeljem.

Predsednik se je z veleposlaniki pogovarjal tudi o svoji udeležbi na zagrebški konferenci šefov držav srednje in jugovzhodne Evrope. Poudaril je, da tiste države, ki svojo perspektivo vidijo v širitvi Evropske unije zaskrbljeno spremljajo razvoj EU po neuspešnem dogovarjanju o prihodnji finančni perspektivi ter referendumih o ustavni listini v Franciji in Nizozemskem. Predsednik dr. Drnovšek je podčrtal, da se proces ratifikacij v posameznih državah nujno mora nadaljevati. Veleposlanike šestih držav kontaktne skupine je predsednik dr. Drnovšek podrobneje seznanil tudi s svojim stališčem, da Slovenija in Hrvaška sprožita postopek arbitraže, s katerim bi poiskali rešitev za odprta vprašanja meje na morju in na kopnem.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani