arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel Luč miru iz Betlehema

Ljubljana, 12/20/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predstavnike slovenskih skavtov, tabornikov in mladinskega ceha, ki so mu izročili Luč miru iz Betlehema. To so v nedeljo z Dunaja prinesli v Slovenijo in jo do danes, ko so jo v predsedniški palači izročili predsedniku, širili po Sloveniji. Luč miru je letos v Slovenijo prišla šestnajsto leto zapored.

Predstavniki skavtov, tabornikov in mladinskega ceha so slovenskemu predsedniku dr. Janezu Drnovšku uvodoma prebrali letošnjo poslanico z geslom "Razprodaja miru!":

Klikni za povečavo"Dobrodošel na tržnici! Dovoli, da te povedem med stojnice, da se boš lažje znašel. Greva v tej smeri najprej v zgodovinski del. Poglejva, o katerih velikih cenah se branjevci pogovarjajo med seboj? O pobiranju davkov, popisu prebivalstva, roparjih, volkovih, mladini brez sanj... Govorijo o strahu pred prihodnostjo in nesmislom ... In med njimi je noseča žena, ki jo je strah, da bo njen otrok brez doma, da bo rojen v tujini, brez plenic in hrane... Ja, dobro si opazil. Tam, v tistem temnem kotu zgodovine je debata o svetlobi in smislu. Tam je majhna nevsiljiva lučka. V Betlehemu je rojen otrok z imenom Jezus. Ime, ki pomeni, da Bog rešuje.

Pa pojdiva še na sodobno tržnico, da vidiva, če še vedno sveti? Aaa, tu pa je zadeva veliko bolj bučna in polna blišča. Pogovori potekajo s pomočjo mobitelov in računalnikov. Pogovarjajo pa se o istih temah: o plačah in davkih, teroristih, orožju, vremenu ... in drugih orodjih zoper strah.

Klikni za povečavoDovoli, da ti ponudimo trepetajoč plamenček miru iz Betlehema. A mir ni poceni... Sploh nima cene. Ne dobiš ga za evre. Če pa ga sprejmeš, dobiš zraven še veliko svetlobe, prijazen smehljaj, iskro v očeh... Na tebi pa je, da ga širiš naprej. In več kot ga daš, več ga imaš! "

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je po poslanici s predstavniki skavtov, tabornikov in mladinskega ceha pogovarjal o miru, pomembnosti doseganja notranjega miru, medosebnih odnosih, ki so zaradi hitrega razvoja informacijske tehnologije vedno bolj oddaljeni, ravno tako o pomembnosti stika z naravo, doseganju višjega zavedanja, o omejevanju logike kapitala in profita, dotaknili so se tudi vloge medijev.

Slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek je povedal, da se miru ne da kupiti. Tisti ljudje, ki imajo vsega dovolj, imajo običajno manj notranjega miru. Tisti, ki nimajo nič, pa ga imajo več. V predbožičnem času so ljudje malo nemirni, nakupujejo, je dejal predsednik, namesto da bi se poglobili vase. Dejal je, da so se ljudje odtujili drug od drugega in od narave, kar je problem sodobne civilizacije. Zato se tudi božič bori proti hitenju, da bi se ljudje ustavili in našli trenutek zase in za bližnje. Dr. Drnovšek je povedal, da marsikdaj sprejmemo zelo dobre zakone, da pa jih uradniki, ki še niso dosegli visoke stopnje zavedanja, ne uporabijo na način, da bi pomagali tistim, ki potrebujejo njihovo pomoč. Idealnih zakonov ni, je dejal predsednik republike, če ni ljudi, ki bi jih izvajali. Zato je treba doseči kritično maso ljudi z visoko stopnjo zavedanja. Omejiti bi bilo treba logiko kapitala in profita, zaradi česar se uničuje Zemlja. Pri tem pa so pomembni tudi mediji, saj lahko dosežejo največ ljudi.

Ob zaključku pogovora so se predstavniki skavtov, tabornikov in mladinskega ceha zahvalili predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku za sprejem, predsednik pa jim je zaželel veliko uspeha pri njihovem poslanstvu, "razprodaji miru" in miren božič.


Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani