arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na proslavi 30-letnice Mariborske univerze (Maribor, 20.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Obisk predsednika republike dr. Janeza Drnovška v New Yorku

New York, 01/18/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes med svojim obiskom v New Yorku srečal z generalnim sekretarjem OZN Kofijem Annanom.

Generalni sekretar Kofi Annan je pozdravil in se zahvalil za pobudo predsednika dr. Drnovška, za katero meni, da je prišla ob pravem času in lahko okrepi napore mednarodne skupnosti za rešitev problema v Darfurju. Poudaril je tudi, da je pobuda predsednika Drnovška komplementarna s cilji, ki si jih je zastavil Varnostni svet OZN na svojem sestanku, ko je ugotovil, da je nujno okrepiti politično akcijo za dosego miru v Darfurju in da bo treba v ta namen k silam Afriške unije dodatno vključiti sile tistih držav, ki lahko prispevajo k večji učinkovitosti mednarodne mirovne akcije v Darfurju, kar pomeni okrepitev mobilnosti teh sil in opremo z najsodobnejšimi tehničnimi sredstvi. Generalni sekretar Annan je tudi poudaril, da je treba okrepiti tudi pogajalski proces, v katerem se pogovarjajo sprte strani in za katerega velja značilnost, da pogajalci ne izpolnjujejo zavez in dogovorov, kar prispeva k poglabljanju humanitarne krize in slabšanju položaja.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je generalnega sekretarja seznanil z dejavnostmi, ki potekajo v zadnjih tednih, in poudaril, da gre za mednarodno akcijo, ki zasleduje humanitarne cilje na eni strani in želi prispevati k reševanju političnih problemov na drugi strani. Pozdravil je opredelitev Varnostnega sveta, da se razširi mandat misije Afriške unije oziroma da se zagotovijo dodatne sile, ki bi lahko učinkovito posegle v tragična dogajanja v Darfurju. Predsednik je poudaril, da so poleg držav, za katere je jasno, da niso pripravljene prispevati vojaških enot v mirovno misijo v Sudanu, kot so ZDA in države Evropske unije, tudi druge, ki bi to lahko storile in imajo v Sudanu tudi svoje konkretne interese, npr. Ljudska republika Kitajska. V zvezi s tem je generalnega sekretarja obvestil, da je po diplomatski poti že stopil v stik s kitajskim državnim vodstvom. Slovenski predsednik je tudi ponovil pobudo, o kateri je obvestil veliko število vplivnih voditeljev držav in politikov, da bi sklicali mirovno konferenco v Darfurju, na kateri bi sodelovali predstavniki najpomembnejših in vseh neposredno prizadetih držav in organizacij. Generalnega sekretarja je obvestil tudi o obsegu in ciljih mednarodne humanitarne akcije pod imenom Svet za Darfur, ki jo je sprožil v Sloveniji in v svetu. Na željo generalnega sekretarja je predsednik dr. Drnovšek predstavil svojo pobudo za rešitev statusa Kosova in svoj pogled na pogovore o bodoči ureditvi državne skupnosti Srbije in Črne gore.

Klikni za povečavoSlovenski predsednik je imel danes tudi vrsto posameznih pogovorov, med drugim se je pogovarjal z vodjo misije Ljudske republike Kitajske pri OZN, s posebnim predstavnikom generalnega sekretarja OZN za preprečevanje genocida Juanom Mendezom in direktorjem za afriške zadeve uglednega inštituta International Crisis Group iz New Yorka Sulimanom Baldom. Predsednik dr. Drnovšek pa je imel tudi daljši telefonski pogovor z bivšim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, ki mu je zagotovil podporo za iniciativo Darfur.

Predsednik dr. Drnovšek bo s pogovori nadaljeval v četrtek, ko se bo srečal s predstavniki medijev in nevladnih organizacij.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani