arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednikove izjave v zvezi s predlaganim guvernerjem

Ljubljana, 02/13/2007  |  izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v Zagorju odgovarjal na vprašanja medijev v zvezi s predlaganim kandidatom Andrejem Rantom za guvernerja Banke Slovenije.

Predsednik vlade pravi, da ni razlogov za nobeno institucionalno krizo, ker je še dovolj časa, mesec dni in pol do izvolitve novega guvernerja.

dr. Janez Drnovšek: Ne strinjam se z njim. Če na prvi naslednji seji državnega zbora kandidat za guvernerja ne bo potrjen, potem ne more biti izbran v tistem roku, ki ga zakon predvideva, do konca marca.

Predsednik vlade je dejal, da ta kandidat (Andrej Rant) verjetno ne bo dobil večine podpore. Iz njegovih izjav pa je mogoče sklepati tudi, da koalicija podpira gospoda Jazbeca. Boste predlagali gospoda Jazbeca za guvernerja?

dr. Janez Drnovšek: Ne bom predlagal kandidata, ki mi ga želijo vsiliti in za katerega menim, da ne bi bil neodvisen guverner centralne banke Slovenije.

Gospod Drnovšek, vaša včerajšnja izjava, da naj bi prišlo do institucionalne krize je vzbudila precej vznemirjenja tudi v strokovnih krogih. Kaj ste s tem pravzaprav mislili? Ste govorili o položaju, razmerah v Banki Slovenije po 31. marcu ali o tem, da drugega kandidata ne boste predlagali, če gospod Rant ne bo dobil večine.

dr. Janez Drnovšek: Pustimo času čas, ampak že kriza centralne banke Slovenije, kot institucije, je dovolj resna zadeva. Zlasti, če je povezana s predvidevanji, da se sistematično zmanjšuje neodvisnost institucij v naši državi.

Gospod Drnovšek, premier Janša je vaše ravnanje označil za neodgovorno delo, vas pozval k odgovornemu ravnanju. Kaj menite?

dr. Janez Drnovšek: Tudi pri njih se bodo morali vprašati, kdo je odgovoren, kdo je državotvoren. Postavljanje kandidatov samo po svoji meri, iz kroga njihovih prijateljev, ni državotvorno.

Zanima me, če se boste jutri sestali s poslanskimi skupinami oziroma kako komentirate nekatere namige, da bi spremenili zakonodajo v zvezi z imenovanjem guvernerja.

dr. Janez Drnovšek: Zakonodaja je takšna, kot je, in seveda izhajam iz nje. Z nekaterimi skupinami se bom sestal. S tistimi, ki so za to izrazili interes. Sem pa že povedal, da so bili prej takšni pogovori s poslanskimi skupinami bolj rituali, da niso dali kakšnih posebnih rezultatov. Mislim, da si tisti, ki se sedaj želijo pogovarjati, resnično želijo konsultacije. Nekateri pa jih očitno ne želijo.

Je možno, da je Marko Kranjec vaš naslednji kandidat?

dr. Janez Drnovšek: Lepo vas prosim. Predlagal sem kandidata, ki je sedaj v postopku in trdno stojim za njim. Tako, kot sem menil, da je gospod Gaspari najboljša možna izbira, mislim, da je sedaj, ko gospod Gaspari ni bil potrjen, gospod Rant naslednja najboljša izbira in o drugem kandidatu se ne pogovarjam.

Kako poteka pravzaprav ta komunikacija s predsednikom vlade? Če smo ga danes prav razumeli so tudi težave z gospodom Mencingerjem? Dejal je pač, da se nista posvetovala. Kako je s to komunikacijo med vama?

dr. Janez Drnovšek: Takrat sem upošteval njegovo mnenje, ker kljub vsemu želim upoštevati tudi mnenje vlade. Ampak to seveda ne pomeni, da gremo potem lahko s tem kar naprej in da bom samo podpisal kandidata, ki ga bodo oni želeli. V enem primeru sem upošteval njihovo mnenje, v drugem primeru ga ne bom več. Zlasti, ker sem prepričan, da je kandidat zelo primeren.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani