arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik Republike Slovenije obsodil nasilje na Kosovu

Ljubljana, 03/18/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek obsoja nasilje na Kosovu, ki je imelo za posledico žrtve med Albanci, Srbi in tudi pripadniki mednarodnih sil. Predsednik republike je prepričan, da nasilje ne more biti rešitev za probleme in odnose med različnimi etničnimi skupinami niti sredstvo za doseganje političnih ciljev. Pomeni pa tudi nezaupnico naporom mednarodne skupnosti, VS ZN in EU, ki vlagajo velike napore za stabilizacijo, razvoj in demokratično perspektivo Kosova in širše regije.

Tragični dogodki na Kosovu ne morejo biti opravičilo za nasilniška divjanja niti v nekaterih krajih Državne skupnosti Srbije in Črne gore niti za ponovno spodbujanje etnične mržnje in sovraštva med prebivalstvom. Z nadaljevanjem nasilja, napadi na ljudi in z uničevanjem kulturne in druge dediščine ter premoženja se lahko zelo hitro ponovijo še živi dogodki, za katere smo v mednarodni skupnosti upali, da se ne bodo vrnili nikoli več. Še manj so lahko takšna dejanja, po mnenju predsednika republike, prispevek k hitrejšemu demokratičnemu in etnično tolerantnemu razvoju Kosova in širše regije ter h hitrejšemu vključevanju držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo.

Predsednik republike meni, da je odgovornost vseh predstavnikov Albancev, Srbov in drugih etničnih skupin na Kosovu in tudi najvišjih predstavnikov Srbije in Črne gore, da storijo vse, da umirijo nestrpnost in nasilje ter podpro napore mednarodne skupnosti za mir, varnost in demokratični razvoj na Kosovu. Pristojni organi mednarodne skupnosti pa morajo v sodelovanju z začasnimi organi in predstavniki Albancev in Srbov na Kosovu raziskati vzroke za izbruh nasilja, zoper povzročitelje in storilce kaznivih dejanj pa ustrezno ukrepati.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani