arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S hrvaškim predsednikom Mesićem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Odgovor predsednika Republike Slovenije na javno vprašanje Slovenske ljudske stranke

Ljubljana, 10/21/2005  |  sporočilo za javnost


Moja stališča do reševanja odprtih mejnih vprašanj s Hrvaško so zelo podobna vladnim. Možnost arbitraže je že dolgo povsem realna pot za rešitev mejne problematike. Že od osamosvojitve naprej se pogajamo s sosedo, a brez končnega rezultata. Najbliže smo mu bili v sporazumu, ki sta ga obe vladi sklenili leta 2001, pa ga hrvaška stran ni uspela uresničiti. O tem sporazumu so na Hrvaškem izrekli toliko kritičnih besed - češ, da je preveč v korist Slovenije - da ni realno pričakovati njegove ratifikacije. Zato so pogajalske možnosti zelo verjetno izčrpane. Slovenija ne bo šla v nova pogajanja, ki bi pripeljala do slabšega rezultata, kot ga je prinesel omenjeni sporazum. Že ta sporazum pa je preveč za hrvaško stran.

Da bi prenesli reševanje tega spornega vprašanja na Evropsko unijo, se mi ne zdi najbolj primerno. V tem trenutku ima Evropska unija sama precej problemov in potrebuje pomoč Slovenije pri njihovem razreševanju, prej kot pa da bi Slovenija nanjo prenesla še svoje težave. Arbitraža se mi zdi povsem normalna in legitimna pot za rešitev dvostranskega problema, ki že leta obremenjuje medsebojne odnose. Prepričan sem, da bi se ozračje razelektrilo in politika bi se lahko posvetila bolj konstruktivnim nalogam v obojestranskem interesu.

Povsem se pa strinjam s stališčem predsednika slovenske vlade, da bi pred eventuelnim dogovorom o arbitraži, morali zagotoviti spoštovanje že obstoječih dogovorov, zlasti sporazuma o maloobmejnem sodelovanju in v tem okviru ribiškega režima ter zagotoviti, da se ne bi več ponavljali vsakoletni incidenti.

Kar se tiče teritorialnega izhoda na odprto morje in Piranskega zaliva pa je moje stališče znano. V največji možni meri je bilo realizirano v dvostranskem sporazumu iz leta 2001, ki ga je v vladi takrat podprla tudi Slovenska ljudska stranka.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani