arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pojasnilo na navedbe v nekaterih medijih o vladnem "neizvrševanju" sklepa Ustavnega sodišča iz leta 1999

Ljubljana, 02/12/2004  |  pojasnilo in popravek


V torkovi oddaji TV Koper - Halo, izzvani ste, je voditelj oddaje v pogovoru s predsednikom vlade mag. Ropom, predsedniku republike dr. Drnovšku pripisal besede, ki jih nikoli ni izrekel. Voditelj je v svojem vprašanju navedel izjavo predsednika države glede reševanja pravnega statusa izbrisanim, v kateri naj bi predsednik koaliciji in vladi očital protiustavno dejanje. Predsednik česa takega v svojih izjavah nikoli ni izrekel. Pač pa je v izjavi 4. februarja vse strani pozval k spoštovanju pravnih temeljev. Podal je svoja stališča o nesmiselnosti referenduma ter izrazil nesprejemljivost "sprotnih spreminjanj pravil igre" v zvezi s sprejemanjem odloka o referendumu. Celovite predsednikove izjave o reševanju problematike izbrisanih si je moč ogledati in jih tudi poslušati na spletnih straneh: www.up-rs.si.

V isti oddaji je voditelj izpostavil, kot kasneje nekateri kolumnisti v drugih medijih, da je odgovornost sedanjega zapleta v zvezi z reševanjem izbrisanih na Vladi R Slovenije, ki jo je vodil dr. Janez Drnovšek, ki naj ne bi izvršila prve presoje ustavnega sodišča iz leta 1999. Navedene trditve in očitke je predsednik republike že zavrnil v torkovem pogovoru za TV Slovenija.

Ponovno poudarjamo, da takšne trditve ne temeljijo na pravnih dejstvih in vsebini tedanje razsodbe ustavnega sodišča in ukrepih tedanje vlade. Naj v zvezi s tem opozorimo, da je Ustavno sodišče s svojo odločitvijo leta 1999 razveljavilo 81. člen Zakona o tujcih, ker ni določilo milejših pogojev za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje za državljane drugih nekdanjih republik SRFJ, ki niso zaprosili za slovensko državljanstvo v skladu s predhodno določbo Zakona o državljanstvu Republike Slovenije. Ustavno sodišče pa ni določilo učinka pridobivanja dovoljenj za nazaj, od 25. 2. 1992. Na podlagi omenjene odločbe ustavnega sodišča iz leta 1999 je vlada pripravila Zakon o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji, ki je bil v Državnem zboru sprejet 8. julija 1999. (glej Uradni list RS št. 61/99). Vlada je z zakonom opredelila milejše pogoje za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje v primerjavi s pogoji, opredeljenimi za pridobitev dovoljenja za ostale tujce. Razširil pa je tudi krog upravičencev za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje od tistih, na katere se je odločba Ustavnega sodišča nanašala.

Možnost za ureditev statusa, ki jo je nudil omenjeni zakon je izkoristilo precejšnje število ljudi. Od začetka veljavnosti zakona, njegovi vsebini nihče iz vrst pravne stroke in politike ni nasprotoval, kar lahko kaže tudi na to, da je bil glede urejanja te problematike pozitiven.

Odnosi z javnostmi
Urad predsednika republike
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani