arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Slovenski predsednik se je ob forumu na Ohridu sestal z generalnim sekretarjem Unesca K. Matsuuro, makedonskim predsednikom Borisom Trajkovskim in novim vodjem Unmika H. Holkerijem

Ohrid, Makedonija, 08/29/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je popoldne ob Forumu o dialogu med civilizacijami, ki danes in jutri poteka v Ohridu pod pokroviteljstvom makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega in generalnega direktorja Unesca Koichire Matsuure, z obema ločeno sestal. Srečal pa se je tudi s posebnim odposlancem Združenih narodov za Kosovo Harrijem Holkerijem.

Generalni sekretar Unesca K. Matsuura je predsednika uvodoma seznanil z dejstvom, da bodo Združene države Amerike z oktobrom znova članice Unesca. To dejstvo je pomembno tako za samo agencijo Združenih narodov, kot tudi za multilateralne odnose na splošno, sta se strinjala sogovornika.

Po ponovnem članstvu ZDA bo v organizacijo zdaj vključenih 190 držav z vsega sveta, je še povedal g. Matsuura. Predsednika je nato seznanil z nekaterimi aktivnostmi agencije ter s projektom obnove mostarskega mostu, ki je v zaključni fazi. Slovenskemu predsedniku je izrazil priznanje za skorajšnje članstvo Slovenije v Evropski uniji in dejal, da je Slovenija prehodila pomembno pot. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da si bo naša država prizadevala za čimbolj aktivno vlogo na območju JV Evrope. Državam kandidatkam pa že zdaj pomaga s prenosom slovenskih izkušenj v procesu približevanja uniji, s posredovanjem znanj in svetovanjem pa bomo nadaljevali tudi v prihodnje, je še dejal slovenski predsednik.

Klikni za povečavo Makedonski predsednik Boris Trajkovski se je predsedniku dr. Drnovšku zahvalil za njegovo udeležbo na forumu ter njegov prispevek. Dr.Drnovšek je dejal, da je tematika zelo pomembna, vzpostavljanje dialoga med različnimi etničnimi skupinami pa je dolgotrajen proces. Ob tem je poudaril pomen vključevanja Makedonije v Evropsko unijo za vzpostavljanje medetničnega ravnovesja. Slovenija Makedonijo v teh procesih ves čas podpira, vendar bo morala država najtežji del opraviti sama, je dejal slovenski predsednik in izrazil upanje, da bo Makedoniji uspelo obdržati uspešno uresničevanje ohridskega sporazuma tudi v prihodnje. To bo dober znak tudi za Evropsko unijo, je še dejal. Predsednik Trajkovski je predstavil trenutno situacijo v Makedoniji in dejal, da je več kot 90 odstotkov sporazuma že uresničenega. Politična volja obstaja, vendar je za določene zadeve potreben čas, je ob koncu dejal makedonski predsednik.

Predsednik dr. Drnovšek se je proti večeru srečal še z novim vodjem misije Unmik-a na Kosovu, Harrijem Holkerijem, ki je uvodoma dejal, da gre za njegovo prvo pot v tujino po nastopu funkcije. Predsedniku je predstavil delo njegovih treh predhodnikov in dejal, da prioritete v delovanju misije ostajajo enake in izhajajo iz resolucije Varnostnega sveta št.1244. Dotikajo se zlasti vračanja beguncev in razseljenih oseb, izboljšanju ekonomske situacije ter spodbujanju dialoga med Prištino in Beogradom, je dejal Holkeri. Njegovi predhodniki so s Slovenijo vzpostavili izjemno dobro sodelovanje, je še dejal in predsedniku izrekel priznanje za uspešno slovensko pot ter ugled, ki ga naša država uživa na tem območju JV Evrope.

Predsednik dr. Drnovšek je gospodu Holkeriju nato orisal zgodovinsko ozadje kosovskega vprašanja ter mu predstavil osebno izkušnjo, ko je kot predsednik predsedstva nekdanje Jugoslavije, za pogajalsko mizo skušal spraviti srbsko in albansko stran. Slovenija je vseskozi bila in je pripravljena pomagati s svetovanjem in izkušnjami, saj je stabilnost na Kosovu v velikem interesu tudi naše države, je še dejal dr. Drnovšek.

Jutri zjutraj pa se bo srečal še s hrvaškim predsednikom Stjepanom Mesićem.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani