arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel predsednika vlade Norveške

Ljubljana, 10/30/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika vlade Kraljevine Norveške, Kjella Magneja Bondevika, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Premier Bondevik je sogovorniku izrazil čestitke za napredek, ki ga je Slovenija dosegla, ko ji je v kratkem času uspelo zadostiti vsem pogojem za članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato. Dejal je, da je za Norveško, ki je z Evropsko unijo tesno povezana preko Evropskega gospodarskega prostora, pomembno, da pride do širitve EU in Evropskega gospodarskega prostora sočasno. Norveška bo v skladu s sporazumom o razširitvi Evropskega gospodarskega prostora na nove članice EU prispevala sredstva za izenačevanje razvoja v novih članicah, do katerih bo upravičena tudi Slovenija.

Predsednik dr. Drnovšek se je zahvalil za pobudo in menil, da bodo projekti, ki bodo potekali v tem okviru, predstavljali dodaten vzvod za krepitev sodelovanja med državama. Kot znak krepitve dvostranskih odnosov je premier Bondevik omenil tudi skorajšnje odprtje norveškega veleposlaništva v Ljubljani, ki ga načrtujejo za letošnji december.

Klikni za povečavo Na vprašanje predsednika dr. Drnovška o perspektivi Norveške glede vključevanja v Evropsko unijo, je sogovornik odgovoril, da bo po vsej verjetnosti prišlo do novega referenduma, na katerem se bodo Norvežan še enkrat odločali, ali želijo v EU ali ne. Dejal je, da bo tudi od izkušenj, ki jih bodo imele v EU nove članice, predvsem manjše države, odvisno, kako se bodo odločili.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o regiji Jugovzhodne Evrope. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da so razmere še vedno negotove ter da je za dolgotrajno stabilizacijo in razvoj regije potrebna aktivna vloga in prisotnost mednarodne skupnosti. Premier Bondevik se je strinjal in dejal, da Norveška tradicionalno namenja posebno pozornost regiji in je v njej tudi prisotna skozi različne projekte. Menil je tudi, da ima lahko Slovenija pomembno vlogo pri razvoju regije.

Predsednik dr. Drnovšek in premier Bondevik sta se strinjala glede pomena, ki ga ima multilateralna ureditev, še predvsem za manjše države. Enotna sta si bila tudi glede vprašanja bodoče vloge OZN, ki mora po njunem mnenju ohraniti osrednjo vlogo v mednarodnem sistemu.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani