arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel generalnega sekretarja Nata

Brdo pri Kranju, 03/10/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Gradu Brdo sprejel generalnega sekretarja zveze Nato lorda Georgea Robertsona.

Sogovornika sta v pogovoru izmenjala poglede na nekatera aktualna vprašanja v mednarodnih odnosih, predvsem na položaj povezan z Irakom. Pri tem je predsednik dr. Drnovšek izrazil obžalovanje, da je pri reševanju tega vprašanja prišlo do javnega razhajanja na najvišji ravni med nekaterimi evroatlantskimi partnerji, saj takšen razvoj dogodkov še najbolj koristi iraškemu režimu. Lord Robertston je menil, da različnost pogledov na to problematiko znotraj Severnoatlantskega zavezništva sama po sebi ni sporna in celo priča o vplivu, ki ga imajo lahko v Natu tudi manjše države. Vseeno pa bi bilo čudno, če bi prišlo do tega, da bi v Varnostnem svetu OZN članice zavezništva glasovale druga proti drugi.

Predsednik dr. Drnovšek in lord Roberston sta se med srečanjem tudi dotaknila bližnjega referenduma o vstopu Slovenije v Nato. Strinjala sta se, da se vprašanje članstva v Natu ne more povezovati z možnim razpletom položaja na Bližnjem vzhodu, temveč je treba zavezništvo in koristi članstva v njem ocenjevati predvsem na podlagi njegove vloge pri stabilizaciji razmer v Jugovzhodni Evropi. Ob tem je lord Robertson tudi izpostavil pozitivne učinke, ki jih ima lahko članstvo v Natu na gospodarstvo, o čemer še posebej nazorno priča primer Poljske.

Ob koncu pogovora sta sogovornika izmenjala poglede na trenuten položaj v regiji in perspektive njegovega nadaljnjega razvoja.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani