arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Informacija o aktivnostih za izpustitev Toma Križnarja

Ljubljana, 08/17/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je v okviru akcije za povratek Toma Križnarja v Slovenijo pooblastil slovenskega državljana Hamdijo Blekića, dobrega poznavalca Sudana in tamkajšnje pravne ureditve, da v stiku s predstavniki sudanskega pravosodja in drugih oblasti posreduje za ugodno rešitev problema. Hamdija Blekić vodi nevladno organizacijo Center za medcivilizacijsko razumevanje, trenutno živi v Katarju, v letih 1993 do 1999 pa je v Sudanu študiral primerjalno pravo. Gospod Blekić se je sam ponudil za pomoč Križnarju in je že na poti v Al Fašir.

Predsednik Drnovšek je poslal pismo sudanskemu sodniku, ki je v Al Faširju vodil sojenje zoper Toma Križnarja. Pismo je bilo v vednost posredovano tudi sudanskemu predsedniku Omarju Al Baširju. Predsednik Drnovšek je v svojem pismu predstavil namen in cilje humanitarne misije Toma Križnarja, ki je odpotoval v Čad, kjer je deloval na možnosti obiska slovenskega predsednika v begunskem taborišču Bahia. Hkrati naj bi Križnar posredoval predlog mirovnega sporazuma uporniškim skupinam na terenu. Glede na razvoj situacije se je Tomo Križnar iz človekoljubnih namenov odločil, da odpotuje v Darfur, da bi po svojih močeh pomagal prizadetemu prebivalstvu in prispeval k razreševanju krize. Predsednik Drnovšek je v pismu izpostavil pričakovanje, da bodo zaprtega Križnarja obravnavali kot prijatelja in mu omogočili, da se čim prej vrne v Slovenijo.

Slovenski predsednik je sudanski strani sporočil, da je pripravljen v kratkem obiskati Sudan na podlagi povabila, ki ga je že pred meseci dobil od sudanskega predsednika Al Baširja.

Urad predsednika republike nadaljuje s številnimi aktivnostmi in stiki s posamezniki in organizacijami, ki lahko prispevajo k čim prejšnji izpustitvi Toma Križnarja.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani