arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

O rezultatih lokalnih volitev

Vrhnika, 10/26/2006  |  izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes po obisku na vrhniški osnovni šoli odgovarjal novinarjem tudi na vprašanja o rezultatih lokalnih volitev (nelektorirano):

Gospod predsednik, prosila bi vas tudi za komentar - rezultati lokalnih volitev. So vas presenetile neodvisne liste, ki so zabeležile velik uspeh? Pobrale so kar tretjino mandatov po državi in pa seveda velika zmaga Zorana Jankovića v Ljubljani?

dr. Janez Drnovšek: "To, da so neodvisne liste uspešne, pravzaprav ni presenečenje, ker stranke se že nekaj časa nahajajo v krizi in ljudje iščejo tudi drugačen pristop, mimo strank, ker bi želeli potem bolj neposredno uveljavljati svoje interese. Posamičnih izidov, posamičnih občin ne bi komentiral. Mislim, da to ni potrebno, niti ni primerno. Želim pa, da bi župani in svetniki, ki bodo vodili občinske svete, izpolnjevali svoje obljube. Da ne bi sedaj pozabili nanje, da bi bili pošteni, da ne bi dajali prednost svojim poslovnim in drugim interesom, ampak bi res delovali v korist ljudi, ki so jih volili. Namreč, to le ni vedno tako in poznamo vrsto primerov, tudi po naših občinah, da se precej brezskrupulozno opravlja s premoženjem, s parcelami, da se delajo usluge prijateljem in poslovnim prijateljem in tako naprej.

Tu mislite predvsem verjetno na gospoda Jankovića, ker ti pomisleki...

dr. Janez Drnovšek: "Ne, nič konkretnega nisem povedal. Mislim, da je teh primerov kar precej po naših občinah in dajmo ostati pri tem."

Na lokalnih volitvah je kandidiralo tudi Gibanje za pravičnost in razvoj, ki ga vi vodite. Rezultat je, če se ne motim, dva svetnika. Ste zadovoljni s tem rezultatom?

dr. Janez Drnovšek: "Ni kandidiralo Gibanje za pravičnost in razvoj, ki ga jaz vodim. Kandidirali so samo posamezni člani v posameznih občinah. In sam, kot ste videli, se nisem niti v najmanjši meri udeležil te kampanje ali na kakršenkoli način sodeloval na teh volitvah. Ponekod so sami člani želeli sodelovati s svojo listo in so se potem sami organizirali."

Se pravi, da se strinjate s tezo, da so te lokalne volitve na nek način nezaupnica strankarski politiki. Predvsem, ali gre za krizo levice?

dr. Janez Drnovšek: "Strankarska politika je v krizi marsikje, tudi v drugih državah, v zahodnih državah in partitokracija, kot pravimo se velikokrat ukvarja samo s sabo. In ljudje ob tem nimajo več dobrega občutka. Mislijo, da se pač politiki ukvarjajo sami s sabo, stranke se ukvarjajo same s sabo in s svojimi interesi, položaji in tako naprej."

Mislite, da je to tudi problem Liberalne demokracije, stranke, ki ste jo nekoč vodili? Kaj pravite na njene rezultate oz. na rezultate na sploh, na levi recimo?

dr. Janez Drnovšek: "Mislim, da je to je problem vseh strank."
Gospod predsednik, glede na to, da pravite, da so stranke v krizi in da vas rezultat neodvisnih list ne preseneča, kaj potem pravite, da se lahko zgodi na državnozborskih volitvah? Mislite, da lahko čez dve leti tudi tam te neodvisne liste dosežejo dobre rezultate? Se prebijejo celo v državni zbor in vlado?

dr. Janez Drnovšek: "Ne ukvarjam se s prognozami, kaj bo na državnozborskih volitvah čez dve leti."

Po vašem odhodu iz te strankarske politike in odhodu gospoda Kučana, se je večkrat postavilo vprašanje novega liderja. Očitno levica ni uspela najti nekega človeka, ki bi lahko vodil. Mislite, da je to gospod Janković? Mislite, da ima on potenciale, mislite, da bo postal on novi lider levice?

dr. Janez Drnovšek: "Nič ne mislim o tem."

Nimate mnenja o tem?

dr. Janez Drnovšek: "Ne ukvarjam se s tem vprašanjem, kdo bo postal lider levice."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani