arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika dr. Drnovška na prireditvi "Zemljo so nam posodili otroci"

Ljubljana, 11/18/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je pozno popoldne udeležil prireditve, s katero se je zaključila akcija "Zemljo so nam posodili otroci", namenjena osveščanju javnosti o problemih okolja. Akcijo, ki je danes potekala v Ljubljani, Mariboru in Kopru, je organizirala Agencija RS za okolje v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije.

Predsednik dr. Drnovšek je udeležence prireditve pozdravil z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):


Klikni za povečavoLep dogodek je danes. Otroci ste se zbrali, da opozorite odrasle, da je Zemlja, ta planet, na katerem smo, tudi vaša. In za vami bodo prišli še drugi, nove generacije. Verjetno imate včasih občutek, da odrasli delamo z Zemljo, kot da je samo naša, kot da je samo za danes, da lahko z njo naredimo karkoli. Res se veliko ljudi na svetu tako obnaša. Vsi nekako hitimo, vsi si prizadevamo za neke dobrine, razvoj, tekmujemo, cela vrsta stvari nam je pomembnih v življenju. Potem pa kar pozabimo na tisto, kar je najvažnejše; na zrak, ki ga dihamo, na vodo, ki jo pijemo, na Zemljo, ki nam daje vse tisto, kar potrebujemo v življenju. Zemljo onesnažujemo s kemikalijami, zato je tudi hrana, ki jo pridelujemo, velikokrat že preveč zastrupljena s temi kemikalijami. Voda je že velikokrat preveč onesnažena. Zrak je onesnažen. V zrak spuščamo toplogredne pline. Strokovnjaki pravijo, da se tudi zato zemlja, ozračje in morje segrevajo, zato prihaja do vedno več naravnih katastrof, do ekstremnih vremenskih pojavov. Zemlja nas opozarja. Opozorilo je resno in ga ne smemo preslišati.

Klikni za povečavoNekoliko me tolaži, ko sem danes slišal, da ste pripravili rezervni planet, na katerega se bomo lahko preselili, potem ko tukaj ne bo šlo več. No, to je že nekaj, vendar poskušajmo prej vsi reševati Zemljo in to okolje, v katerem živimo. Otroci imate veliko razlogov za to, da nas opozorite tudi vi, da opozorite svoje starše, da opozorite svoje okolje. In da predvsem sami tako delujete, da si privzgojite takšno obnašanje, odnos do okolja, ki vas bo spremljal celo življenje. Da ga boste cenili, da boste vedeli, da to ni nekaj za stalno zagotovljenega, da ne moremo s tem delati, tako kot da se ne more nič na svetu spremeniti. Se že spreminja in opozorila so resna. Za vse nas je velika odgovornost, da ta planet res predamo vam, otrokom, tako kot ste tudi zapisali ob tem današnjem dogodku, da ga imamo samo na posodo, ne za zmeraj, ne zato, da ga damo v žep in odidemo. Ne, moramo ga predati naslednjim generacijam. In to takšnega, da se na njem da bivati, lepo živeti. Ker Zemlja je lepa, narava je lepa in res jo čuvajmo!

Želim, da bi bili vsi skupaj uspešni pri teh dejanjih, teh opozorilih in da bi se začele stvari na svetu, kar se tiče varovanja okolja, obračati na bolje. Da bi se vsi zavedali, da smo vsi na svetu med seboj soodvisni, da moramo vsi skupaj delovati zato, da ohranimo planet. Seveda nič ne pomaga, če bomo zdaj samo mi pridni in bomo samo mi ohranili okolje, nekje v Ameriki ali na Kitajskem pa bodo še naprej onesnaževali ozračje in nam pošiljali vse te emisije in strupe in se bo klima še naprej spreminjala. Vsi na svetu se moramo zavedati, da lahko samo s skupno akcijo, s tem, da se vsi zavedamo tega, kar se dogaja in kaj je potrebno, spremenimo tok stvari. In že to zavedanje je pomembno in lahko naredi veliko, če se tega zavedamo. Želim vam vsem še naprej prijeten dan in upam, da boste s takšnimi dejavnostmi, kot je današnja, še naprej prebujali odrasle.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani