arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek s predsednikom vojaškega odbora Nata o vlogi Slovenije v Natu

Ljubljana, 11/18/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika vojaškega odbora Nata, generala Haralda Kujata, ki se na povabilo načelnika GŠSV, generalmajorja Lipiča mudi v Sloveniji.

General Kujat se je predsedniku uvodoma zahvalil za sprejem in mu dejal, da je Slovenija zgled državam, ki si prizadevajo za članstvo tako v Natu kot v EU. Slovenija bo v zavezništvu pomembna članica, ki bo glede na svoje zmogljivosti ustrezno prispevala v Natove sile za posredovanja, je dejal general. V nadaljevanju sta sogovornika izmenjala stališča glede skupne evropske obrambe, ki jo naša država, kot je poudaril slovenski predsednik, vidi kot dopolnitev in ne kot konkurenco Natu. General Kujat je pohvalno označil zbliževanje stališč članic EU in Nata glede skupne evropske obrambe.

Predsednik dr. Drnovšek in general Kujat sta v nadaljevanju izmenjala mnenja o spremembah, ki jih je Nato doživel v letošnjem letu in poudarila nujnost vzpostavitve trdnega trans-atlantskega sodelovanja, ki je pogoj za stabilnost v mednarodnih odnosih tudi v prihodnje. Ob tem je general Kujat izpostavil razlike, ki se med zaveznicami kažejo zlasti v tehnološkem razvoju in vlaganju v obrambne sile. Slovenskemu predsedniku je predstavil tudi načrte za sodelovanje zavezništva izven območja Evrope ter pohvalil visoko raven dialoga in sodelovanja z Rusijo. Na dobro sodelovanje z Rusijo opozarjajo tudi številne vojaške vaje, ki se že izvajajo oz. so v pripravi, Rusija pa dejavno deluje tudi znotraj EAPC (Evro-atlantskega partnerskega sveta).

Ob koncu sta se pogovarjala tudi o skorajšnjem članstvu naše države v Natu. Kot nova članica, ki leži na strateško pomembnem območju in ob nestabilnem območju Z Balkana, bo Slovenija kot članica Nata igrala zelo pomembno vlogo, je še izrazil prepričanje predsednik vojaškega odbora Nata.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani