arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Med knjigami - na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ob svetovnem Dnevu invalidov

Ljubljana, 12/03/2003  |  izjava


Invalidnost ima več oblik in obrazov. Živeti v temi, v tišini, z nemočnimi nogami ali telesom, je življenjska usoda marsikaterega državljana Slovenije. Invalidnost pa še zdaleč ni pasivnost in obsojenost na oskrbo in dobroto svojih bližnjih. To dokazujejo številne invalidne osebe pri nas, ki se samozavestno vključujejo v vsa področja življenja in v družbo. Prav neodvisno življenje invalidov je ključni cilj na področju invalidskega varstva. Ustvarjanje možnosti za delo in zaposlovanje, zagotavljanje dostopa do izobraževanja, novih tehnologij, zdravstvenih in socialnih programov ter športnih aktivnosti in storitev, pa je naloga vsake družbe. Družbe, ki temelji na vrednotah, kot so solidarnost, zagotavljanje enakih možnosti in spoštovanje drugačnosti. Neenakost v gibanju in čutenju, ne pomeni neenakosti v občutenju. Spoštovanje človekovih pravic, osnovnih svoboščin in dostojanstva vsakega posameznika, so izkaz zrelosti in demokratičnosti neke družbe.

Družbena vloga in položaj invalida se oblikujeta v vsakodnevnem odnosu med invalidom in okoljem. Letošnje evropsko leto invalidov je bila priložnost za javno opozarjanje na nujnost socialne vključenosti invalidov, na politiko enakih možnosti, na nujnost ustvarjanja družbe brez ovir in predsodkov, na spoštovanje različnosti. Ni pa zgolj evropsko leto invalidov leto glasnejših opozoril. Takšna opozorila morajo biti izrečena in slišana tudi vseh prihodnjih letih. Družba, ki razmišlja o vključevanju in ne o ločevanju je družba prihodnosti.

Ob svetovnem Dnevu invalidov bi rad izrekel priznanje vsem slovenskim invalidom za njihovo aktivno vlogo v družbi ter spoštovanje vsem posameznikom, ki živijo in delajo z invalidi.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani