arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Mollier naj odstopi od pritožbe, zakon pa naj se čimprej popravi

Ljubljana, 05/05/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes obiskal Onkološki inštitut v Ljubljani, kjer se je srečal z ministrom za zdravje mag. Andrejem Bručanom in direktorjem inštituta prof. dr. Zvonimirjem Rudolfom. Sogovorniki so se pogovarjali o možnostih čimprejšnje rešitve zapleta pri dobavi operacijskih miz. Dr. Drnovšek je predstavil dva predloga. Prvi je, da bi podjetje Mollier iz Celja odstopilo od pritožbe, drugi pa ta, da bi se moral Zakon o javnih naročilih čimprej popraviti. V nadaljevanju objavljamo izjavo predsednika republike dr. Drnovška v celoti (nelektorirano):

"Operacijske mize so res prav nesrečna zgodba. Danes smo se skupaj z ministrom za zdravje in z vodstvom Onkološkega inštituta pogovorili, kaj storiti. V teh dneh smo tudi sami proučevali možnosti in moram priznati, da je s formalnega vidika vse tako zelo zapleteno, da se je zelo težko izplesti iz te situacije. Prišel sem do ugotovitve, da bi bila najhitrejša pot za rešitev te situacije ta, da podjetje Mollier iz Celja, ki se je pritožilo na rezultat tega razpisa, odstopi od svoje pritožbe. To bi potem pomenilo, da se nabava operacijskih miz lahko realizira v najkrajšem času in da se lahko potem izvede preselitev Onkološkega inštituta v novo stavbo. Če bo pritožnik vztrajal pri svoji pritožbi, potem se utegne vse skupaj še zelo zavleči; morda za pol leta ali celo za eno leto in v tem času ne bo ne operacijskih miz in ne bo možna vselitev v novo stavbo, ki je pripravljena. Vse to pa gre na škodo bolnikov, onkoloških bolnikov, ljudi, ki so že tako prizadeti, bolujejo za rakom, čakajo na operacijo. Osebje dela v zelo težkih razmerah; bolnike morajo prestavljati v drugo stavbo, v Klinični center in nazaj. To so res nevzdržni pogoji dela.

Klikni za povečavoIn apeliram na podjetje Mollier iz Celja, da skuša pomagati bolnikom in da odstopi od pritožbe. Prepričan sem, da bo v prihodnje še veliko razpisov za različno opremo in da bodo lahko pri tem sodelovali in da bodo uspešni, če bodo imeli dobre ponudbe. Ampak v tem primeru bo njihovo vztrajanje preneslo škodo vsem, vsem vpletenim. Vsi bodo imeli škodo od tega in tudi njim, če bodo vztrajali, to ne bo ne v korist, ne v čast. To je eno.

Drugo, o čemer smo se pogovorili, pa je, da bi morala vlada in državni zbor v najkrajšem času popraviti Zakon o javnih naročilih; upoštevati vse to, kar se dogaja, zlasti v zadnjih dveh letih z javnimi razpisi, predvsem v zdravstvu. To ni edini primer. Možnosti zavlačevanja, zapletanja je preveč in potem stalno prihajamo v situacijo, da se neka nujna medicinska oprema zaradi nekih postopkov, ki še trajajo, ki še tečejo, ki se obnavljajo, ne more instalirati. Mislim, da je to nujno popraviti na podlagi izkušenj, ki jih je dovolj že sedaj. Drugače bo na naslednjem razpisu morda spet prišlo do takšne situacije. Državljani in državljanke tega ne morejo razumeti, kako da država ne zna rešiti tega problema. Tako, da sem prepričan, da je sedaj treba po hitrem postopku spreminjati ta zakon in zagotoviti, da v prihodnje ne bo več prihajalo do takšnih primerov. Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani