arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Podpora Bosni in Hercegovini pri vključevanju v EU

Ljubljana, 09/09/2003  |  govor


Govor predsednika dr. Janeza Drnovška na otvoritvi bosanskohercegovsko-slovenske konference ob uradnem obisku članov predsedstva BiH v Sloveniji (neavtoriziran zapis)

Klikni za povečavo Gospe in gospodje, vesel sem, da vas lahko pozdravim ob pomembni priložnosti, ob obisku predsedstva BiH v Sloveniji. Pomembno je, da se ob tem dogodku srečate tudi gospodarstveniki obeh držav. Slovenija in BiH sta prijateljski državi. BiH je tako na političnem, kot tudi na gospodarskem in kulturnem področju eden izmed najpomembnejših slovenskih partnerjev. Medsebojnih vezi je veliko, kot tudi skupnih izkušenj iz preteklosti in skupnih spominov. Prepričan sem, da lahko na tej osnovi gradimo tudi prihodnost. Imamo skupne cilje o skupnem delovanju v okviru združene Evrope, v okviru trdnih, demokratičnih institucij, kjer bo zagotovljeno ravnovesje med vsemi narodi, narodnostmi, manjšinami, vsemi posamezniki. Kjer bodo spoštovane pravice ljudi. K takšnemu cilju gremo skupaj. Glede vstopanja v EU je Slovenija nekoliko v prednosti. V zadnjem desetletju smo na tem zelo veliko delali in veliko smo poskušali sodelovati tudi z BiH. V težkih časih, ki jih BiH doživela smo pomagali povsod tam, kjer smo lahko. Veliko naših političnih in drugih prizadevanj smo vložili v napore, da bi BiH postala stabilna država, z jasno in pozitivno perspektivo. Ne samo Slovenija, cela mednarodna skupnost je veliko vložila v to in lahko bi rekli, da gre za enega izmed najpomembnejših projektov današnjega sveta. Vse mednarodne institucije so vključene v stabilizacijo BiH in vsi si želimo, da bi ta projekt uspel. To je pomembno za celo človeštvo. Pustiti za sabo grozovito preteklost medsebojnih pobojev in vzpostaviti uspešno multietično državo, družbo z visoko stopnjo tolerance, ki bi bila tudi gospodarsko uspešna. Prepričan sem, da si tega tudi v BiH vsi želite. Slovenija bo tudi v prihodnje skušala pomagati po svojih močeh, tudi s svojim glasom v Evropski uniji.

Klikni za povečavo Trudili se bomo, da tudi v prihodnje ostanemo pomembni gospodarski partnerji. Danes moramo priznati, da slovenski izvoz v BiH omogoča lepo število delovnih mest v Sloveniji. Po drugi strani pa slovenske investicije v BiH ustvarjajo delovna mesta tam. BiH delovna mesta zelo potrebuje in v zadnjih dveh dneh smo v naših razgovorih skupaj ugotavljali, da je politična konsolidacija BiH možna, ampak da jo mora spremljati gospodarska konsolidacija, da morajo ljudje imeti neko perspektivo življenja, perspektivo delovnih mest, perspektivo preživetja. Zato je toliko bolj pomembno, da gospodarstveniki obeh držav storite vse, da bi se blagovna menjava in investicije povečevale, da bi odpravljali tako birokratske ovire, ki se včasih pojavljajo, kot tudi morebitne diskriminacije. Da bi za dobro sodelovanje resnično izkoristili vse možnosti, ki obstajajo.Veliko je odvisno od vaše inventivnosti, od vaše podjetnosti. Kakšne investicije, kakšna podjetja, kakšna delovna mesta? BiH nujno potrebuje svoje proizvodne kapacitete, mora jih razviti, ima sposobno delovno silo, ki jo mora zaposliti. Prepričan sem, da lahko slovenska podjetja v prihodnje igrajo vsaj tako pomembno vlogo, kot so jo igrala do sedaj, če ne še pomembnejšo. Smo blizu, dobro se poznamo, medsebojno zaupanje je prav tako lahko zelo pomemben dejavnik pri takšnem razvoju. Predstavitev BiH in njenih proizvodov v Sloveniji je zelo koristna, iskanje novih poslovnih možnosti nujno potrebno. Pri teh aktivnostih vam želim čim več uspeha. Želim, da bi tudi v prihodnje lahko ugotavljali dober, uspešen razvoj, tako v BiH, kot v Sloveniji. Želim tudi razvoj naših gospodarskih, političnih, predvsem pa prijateljskih odnosov. Hvala lepa.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani