arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Na obisku v Slovenj Gradcu

Slovenj Gradec, 06/27/2007  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes srečal slovenjgraškim županom Matjažem Zanoškarjem.

Po obisku na občini si je predsednik republike dr. Janez Drnovšek skupaj z županom ogledal cerkev sv. Elizabete in razstavo, ki je ob 800. letnici njenega rojstva na ogled v Koroškem pokrajinskem muzeju. Kustos Marko Košan je ob predstavitvi kulturno zgodovinske razstave "Krona, kruh in vrtnice" izpostavil življenjsko zgodbo sv. Elizabete Ogrske in njeno, še danes aktualno, sporočilo o dobrodelnih dejavnostih s poudarkom dejavne skrbi za bližnjega in ostalim pomoči potrebnim.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je sprejel častno pokroviteljstvo nad kongresom slovenskih humanitarnih organizacij, ki bo potekal 7. julija v Slovenj Gradcu in ob tem dejal:

"Zdi se mi zelo v redu, da je Slovenj Gradec potem, ko z vsakoletnimi dogodki že leta goji poseben odnos do mirovnih iniciativ, do Združenih narodov, k tradiciji miru dodal tudi karitativne dejavnosti v povezavi s to svetnico, ki ima neko posebno obeležje tukaj, v Slovenj Gradcu, prek cerkve sv. Elizabete, ki je ena izmed prvih v svetu, ki so posvečene njej. Tako, da to daje posebno podobo Slovenj Gradcu, in to so najboljše aktivnosti, ki bi jih po mojem mnenju lahko izbrali, ki v človeku iščejo in dvigujejo tisto najboljše in nam delajo dobrega."


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je v Slovenj Gradcu odgovoril tudi na vprašanja medijev: (nelektorirano)

Klikni za povečavoV nedeljo ste napovedali, da bodo v državi kmalu nastale spremembe, da slabo stanje ne sme trajati dolgo. Kako naj to razumemo?

dr. Janez Drnovšek: Običajno velja, tako na svetu in v zgodovini, da slabo stanje potem preneha in pride boljše. Tako, da pričakujem, da bo tako tudi v Sloveniji.

Nekateri komentatorji so danes to razumeli kot skrajšanje mandata vlade Janeza Janše. Ste to mogoče mislili?

dr. Janez Drnovšek: Nisem komentator, tako da to prepuščam njim.

Kaj pa vi mislite, da bi morala ta vlada delati do konca oz. da pride do nezaupnice tej vladi?

dr. Janez Drnovšek: Predvsem mislim, da bi morala delati drugače, boljše, tudi bolj odkrito, ne s takšnim pritiskom na institucije in na ljudi, kot dela zdaj.

Včeraj je nekdanji predsednik republike Milan Kučan dejal, da na proslavo ni prišel iz protesta, ker vam ni bilo omogočeno govoriti na tej proslavi. Zdaj imamo različne interpretacije. Ali to drži, da vam res ni bilo omogočeno govoriti na tej proslavi ali ste se sami odpovedali tej možnosti?

dr. Janez Drnovšek: Izrazil sem interes, da bi govoril na tej proslavi, vendar to ni bilo sprejeto. Potem nisem želel iti v konflikte in prepire okoli tega, saj ne morem nekoga prisiliti in nisem pristal na to, da bi bil potem samo statist na tej proslavi in poslušal govor nekoga, s katerim se popolnoma nič ne strinjam.

Ampak aprila oz. marca ste sporočili, da se ne nameravate več udeleževati teh državnih proslav in da ne nameravate govoriti. Ali to drži?

dr. Janez Drnovšek: Tokrat je bilo to na dnevnem redu komisije za proslavo in tokrat, ko se je o tem odločalo, sem sporočil svoj interes.

To se pravi, da je ta odgovornost izključno na strani te komisije za proslave oz. gospoda Zorna, ki je očitno govor ponudil gospodu Janši?

dr. Janez Drnovšek: Ne bom se v to spuščal. Očitno se je nekdo drug odločil, da bo govoril in to je pač to.

Gospod predsednik, kako pa gledate na to, da so nekateri vašo odsotnost razumeli kot to, da ste bojkotirali državljane, ki so vas izvolili, da bi že zaradi njih, če ne že zaradi predsednika vlade, morali na to proslavo?

dr. Janez Drnovšek: To pa sploh ne. Mislim, da državljani to situacijo razumejo, vsaj večina od njih. Kar se tiče same proslave pa mislim, da te v življenju tako nimajo veliko. Važno je drugo. Važno je, kaj dela vlada, kaj dela politika za državljane in zdaj, da bi se reševali s proslavami, češ drugje ne naredimo dovolj, zdaj bomo imeli pa več proslav, ne gre. Tako so poskušali drugi režimi že v preteklosti. Saj vemo, kateri režimi so imeli največ proslav – totalitarni.

Predsednik vlade je govoril o vetru v jadrih, o pravi smeri, o novih priložnostih ... Vi vidite državo v tem trenutku popolnoma drugače. Kako je možno, da dva tako izpostavljena predstavnika države Slovenijo doživljata diametralno nasprotno?

dr. Janez Drnovšek: Očitno je to možno. Očitno nekdo nadaljuje s svojo potjo, s svojim načinom, za katerega mislim, da absolutno ni pravi.

Gospod predsednik, kako pa komentirate včerajšnje dogajanje povezano s Sovo? Tudi vaš svetovalec v uradu gospod Podbregar je imel včeraj težave, zahteval je udeležbo z odvetnikom. Sta se o tem pogovarjala?

dr. Janez Drnovšek: Ne, ne, nisva se.

Kako komentirate to zadnje dogajanje? Spet se pojavljajo neki novi elementi.

dr. Janez Drnovšek: Ne vem, če jim uspem slediti. Težko bi komentiral.

Glede na spremembe, ki so po vašem mnenju potrebne v Sloveniji, me zanima, ali se boste jeseni kakorkoli aktivno vključili v politiko v smislu krepitve levice?

dr. Janez Drnovšek: Moram pomisliti, kje je že levica. Tukaj?

Se boste vključevali drugače?

dr. Janez Drnovšek: Mislim, da se bodo stvari same razvijale tako, kot je treba.

Samo še to vprašanje, gospod Drnovšek, v soboto je kongres vaše nekdanje stranke. Ste si morda že ogledali, poslušali stališča najverjetnejše nove predsednice, pravzaprav prve predsednice parlamentarne stranke v Sloveniji. Kakšno je vaše mnenje? Se vam zdi, da LDS zdaj spet obira nazaj prava pota?

dr. Janez Drnovšek: To bomo še videli. Želim jim, da se konsolidirajo po daljši krizi. To je najbrž priložnost za to, kakšni novi obrazi v slovenski politiki so pa tako ali tako dobrodošli.

Gospod predsednik, bi morala t.im. leva sredina na predsedniških volitvah, za katere ste se vi odločili, da ne boste nastopili, nastopiti z enim kandidatom? Mislite, da bi tu moralo priti do kakršnegakoli poenotenja?

dr. Janez Drnovšek: Ne. Mislim, da na predsedniških volitvah ljudje izbirajo osebnosti, posameznike, ne strank.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani