arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predstavniki Judovske skupnosti Slovenije pri predsedniku dr. Drnovšku

Ljubljana, 04/10/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr.Janez Drnovšek je danes sprejel predstavnike Judovske skupnosti Slovenije. V nagovoru je poudaril, da je letošnje leto pomembno za delo in življenje Judovske skupnosti v Sloveniji. Ob tej priliki je predstavnikom skupnosti čestital k izdaji prvega slovenskega prevoda Hagade, Pripovedi o odhodu iz Egipta. Ta dogodek, po mnenju predsednika, ni le pomemben za Judovsko skupnost Slovenije in za potrditev judovske kulture na Slovenskem , ampak tudi za državo Slovenijo in za slovensko kulturno dediščino. Ob tej priložnosti so predstavniki skupnosti, predsedniku izročili eno prvih izmed petstotih oštevilčenih izvodov Pripovedi.

Poleg tega sta letošnje leto obeležila še dva zelo pomembna dogodka tj. sprejem Sefer Tore, zbirke petih Mojzesovih knjig in invanguracija prvega rabina v Sloveniji po drugi svetovni.

Klikni za povečavo Ne glede na maloštevilnost skupnosti, ki je tudi posledica tragedije, ki smo jo Judje in tudi v veliki meri Slovenci doživeli v času nacističnega holokavsta ali Šoe, je delovanje in obstoj skupnosti del zgodovine Slovenije ter obveza in opomin vsem prihodnjim rodovom, da se nasilje in genocid enkrat za vselej izkoreninita iz človeške zgodovine in človeškega ravnanja.

Predsednik republike je poudaril, da je seznanjen z nekaterimi odprtimi vprašanji med Judovsko skupnostjo in državo. Prepričan je, da je mogoče s strpnim dialogom odpraviti morebitna odprta vprašanja delovanja skupnosti, zavzel pa se je, da vlada in Judovska skupnost Slovenije začneta po zgledu Rimsko-katoliške Cerkve in Evangeličanske cerkve dialog v cilju, da bi dosegla s posebnim sporazumom konsenz sodelovanja in pogoje delovanja skupnosti, ki bo temeljila na pravnem redu Republike Slovenije ter standardih, ki jih uveljavljajo na tem področju države Evropske unije.

Predsednik republike je v nagovoru poudaril pomen stalnega dialoga med državo in verskimi skupnostmi, da bi odnose po zgledu ostalih držav v Evropski uniji postavili na nove temelje ter tako zagotovili verskim skupnostmi demokratično uresničevanje 7. člena Ustave Republike Slovenije, državljanom Republike Slovenije pa najširše pogoje uresničevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani