arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada pri predsedniku dr. Drnovšku

Brdo pri Kranju, 04/08/2003  |  govor


Klikni za povečavo Nagovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška (neavtoriziran zapis):Spoštovane nagrajenke in nagrajenci,

vesel sem, da se danes spet vidimo, da vas lahko ponovno pozdravim. Prvič sem vas ob kulturnem prazniku, kjer sem imel tudi priložnost, da vam čestitam za nagrado.

Klikni za povečavo Že prejšnji predsednik je imel navado sprejeti Prešernove nagrajence in nagrajence Prešernovega sklada in vesel sem, da lahko s to tradicijo nadaljujem. Prav je, da nagrado ne proslavljamo samo en dan oz. da se je ne spominjamo samo tiste dni, ko jo prejmemo, temveč tudi še kdaj pozneje. Morda je današnja priložnost lahko priložnost za sproščeno srečanje in pogovor o vprašanjih, ki se nam zdijo zanimiva.

Klikni za povečavo Ne želim vam predstaviti velikega govora o pomenu kulture, najbrž ste takšnih govorov slišali že veliko. Še enkrat bi želel izraziti zadovoljstvo, da imamo v Sloveniji številne priznanje umetnike, priznane tako v Sloveniji kot tudi širše. Vesel sem tudi, da ste že do sedaj kulturniki in umetniki veliko prispevali k temu, da je slovenski narod takšen, kot je. Da je preživel in se obdržal. Zdaj stopamo v naslednje poglavje, kjer bomo v okviru širše evropske identitete skušali z vašo pomočjo ohranjati našo posebno slovensko identiteto ter jo v dialogu z drugimi narodi, kulturami še oplemeniti. Prepričan sem, da bomo v naslednjem obdobju, ko bomo z vstopom v EU v naše življenje vpeljali ekonomsko in drugo poenotenje, v tej skupni evropski družini ohranjali našo posebnost, naš jezik, našo kulturo, našo umetnost. In da bo to postalo tisto pomembno področje pozitivnega razlikovanja od drugih narodov.

Dovolite mi, da vam še enkrat iskreno čestitam in vam zaželim veliko ustvarjalnosti in uspehov tudi v prihodnje.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani