arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel ministra za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije

Brdo pri Kranju, 03/12/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel zunanjega ministra Zvezne republike Nemčije Joschko Fischerja, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji.

Predsednik dr Drnovšek in minister Fischer sta takoj ob začetku pogovora izrazila pretresenost nad tragično smrtjo srbskega premiera Zorana Djindjića in nad dejanjem, ki v demokratični svet ne sodi. Predsednik dr. Drnovšek je ob tem izrazil zaskrbljenost nad razmerami v Srbiji ter poudaril, da verjame v razvoj srbskega naroda v smeri demokracije in evropskih povezav.

V nadaljevanju pogovora sta se predsednik dr. Drnovšek in nemški zunanji minister posvetila nekaterim aktualnim mednarodnim vprašanjem, predvsem položaju v Iraku. Minister Fischer je pri tem poudaril pomen, ki ga pripisuje dolgoročni stabilnosti v regiji, zaradi česar si tudi prizadeva za mirno rešitev krize, prek Varnostnega sveta OZN, saj bi vojaško posredovanje lahko položaj na Bližnjem vzhodu samo še bolj zapletlo. Po njegovem se je treba najprej posvetiti rešitvi palestinskega vprašanja.

Klikni za povečavoSogovornika sta se tudi dotaknila vprašanja transatlantskega sodelovanja, pri čemer je nemški zunanji minister izpostavil pomen tega partnerstva v okviru Zveze Nato, ki pa mora sloneti tudi na močni evropski komponenti. Poudaril je, da v Nemčiji ne bodo nikoli pozabili na ameriški prispevek za stabilnost Evrope, vseeno pa menijo, da stališče nekaterih drugih evropskih držav, ki so sodelovale pri pripravi t.i. pisma osmih, ni pravilno.

Ob koncu srečanja sta se predsednik dr. Drnovšek in minister Fischer posvetila tudi evropskemu širitvenemu procesu. Nemški zunanji minister je ob tem izrazil priznanje Sloveniji za njen dosedanji prispevek v okviru Konvencije in se zavzel za okrepitev skupnih evropskih institucij, ki naj zagotovijo, da bodoča Unija petindvajsetih držav ne bi pomenila šibke Evrope.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani