arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pismo visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko predsedniku republike

Ljubljana, 01/25/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je prejel pismo visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane v zvezi s predsednikovo pobudo za Darfur. V pismu je Javier Solana zapisal:


Z zanimanjem sem prebral vaše pismo v zvezi s krizo v Darfurju.V veliko zadovoljstvo mi je, da posvečate toliko pozornosti temu velikemu in še nerešenemu spopadu v Afriki, zaradi katerega, kot tudi sami upravičeno poudarjate, civilno prebivalstvo v tej regiji doživlja nedopustno nasilje, hkrati pa je ogrožena stabilnost v sosednjih državah, še zlasti v Čadu.

Vaši predlogi za ukrepanje ter vaš namen, da v kratkem obiščete Sudan in Čad, so zelo dobrodošli.

Gospod predsednik, tako kot vi tudi sam verjamem v učinkovitost konkretnih dejanj. V Darfurju lahko verjetno še bolj kot drugod le odločni ukrepi celotne mednarodne skupnosti napravijo konec spopadu, ki že predolgo traja.

Osebno sem to regijo že obiskal oktobra 2005, Kartum in El Facher v Darfurju in nato še Čad. Stalno vzdržujem stike s pomembnimi akterji, udeleženimi pri tem vprašanju, to so Združene države Amerike (kjer sem na nedavnem obisku na dolgo razpravljal o zadevi Sudan), Združeni narodi (s Kofijem Annanom sva se sestala v New Yorku) in Afriška unija (pred kratkim sem imel telefonski pogovor s predsednikom Konarejem). Med drugim sem jim predlagal, da bi v kratkem v Bruslju sklicali sestanek na visoki ravni, ki bi omogočil nadaljnje korake v tej zadevi. Ta predlog se v precejšnji meri pokriva z vašo zamislijo o sklicu mednarodne konference na to temo.

Dejansko je zdaj za to primeren trenutek. Afriška unija je oznanila svojo namero, da postopoma prepusti zadevo Združenim narodom, ki se že pripravljajo na prevzem. Za to bo potrebna resolucija Varnostnega sveta in nedvomno bo treba prepričati tudi vlado v Kartumu. Vendar pa moramo hkrati vsi skupaj še bolj pritisniti na vse strani, zbrane v Abudži (Nigerija), da bodo v najkrajšem času sklenile mirovni sporazum ali vsaj trdnejši sporazum o prekinitvi ognja, ki bo postopoma pripeljal do ponovne vzpostavitve miru.

Ta zadeva je bistvenega pomena za stabilnost celotnega afriškega kontinenta. Leto 2006 bo v tem oziru ključno leto. Če se bodo volitve v Demokratični republiki Kongo dobro odvile in če bo vojna v Darfurju prenehala, bo Afrika to lahko razumela kot ogromen in nedvomno odločilen korak na poti k miru in stabilnosti, Evropska unija pa se bo lahko veselila svojega pomembnega prispevka k razrešitvi teh dveh vprašanj, ki sta danes njeni glavni prednostni nalogi na afriški celini.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani