arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika v zvezi z neizvolitvijo predlaganega kandidata za guvernerja BS

Ljubljana, 02/02/2007  |  sporočilo za javnost, izjava


Izjava predsednika republike dr. Janeza Drnovška v zvezi z neizvolitvijo predlaganega kandidata za guvernerja Banke Slovenija mag. Mitje Gasparija:

"Z razočaranjem sem sprejel novico, da gospod Mitja Gaspari v državnem zboru ni bil izvoljen za guvernerja Banke Slovenije v naslednjem šestletnem obdobju. Kot sem že napisal v svojem predlogu, gre za odličnega poznavalca naših in mednarodnih financ, z bogatimi izkušnjami pri izgradnji slovenskega finančnega in monetarnega sistema. Njegova neizvolitev je zelo slab znak za slovensko in mednarodno javnost, saj kaže, da se nadaljuje trend izpodkopavanja neodvisnih institucij v državi.

Kdorkoli misli, da si bo z zavzemanjem finančnih, gospodarskih in medijskih institucij zagotovil trdno in dolgotrajno vladanje, se moti. Ravno nasprotno. Vlada, ki zna biti dovolj modra, da si zagotovi sodelovanje neodvisnih in visoko usposobljenih strokovnjakov, bo veliko bolj verodostojna in sprejemljiva za državljane. Če pa svoje odločitve podreja svojim oblastvenim interesom in ne interesom države kot celote, žaga vejo, na kateri sedi. Ta veja pa je zaupanje.

V nastali situaciji bom moral predlagati drugega kandidata. Sedanjemu guvernerju Banke Slovenije poteče mandat 31. marca letos. Zakon ne predvideva podaljšanja ali nadomeščanja, če do takrat ne bo izvoljen novi guverner. Zato bom moral postopke izbire pospešiti, da ne bi prišli v situacijo, ko Banka Slovenija ne bi imela guvernerja, in to ravno na začetku vstopa v skupni evropski monetarni sistem, ko mora naš guverner sodelovati pri odločitvah sveta guvernerjev Evropske centralne banke. Seveda bom tudi tokrat skušal predlagati kandidata, ki bo strokovno neoporečen, hkrati pa tudi politično neodvisen."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani