arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Poziv Biance Jagger

Ljubljana, 01/19/2006  |  sporočilo za javnost


Ob pobudi predsednika republike dr. Janeza Drnovška in ob njegovem srečanju z generalnim sekretarjem OZN Kofijem Annanom je članica Sveta izvršnih direktorjev Amnesty International in ambasadorka dobre volje pri Svetu Evrope Bianca Jagger poslala naslednji poziv:


"Predsednik Republike Slovenije Janez Drnovšek me je povabil, da se pridružim prizadevanjem Slovenije za organizacijo nujne kampanje proti genocidu v Darfurju. Skupaj s številnimi uglednimi osebnostmi, ki so se pridružile kampanji pod sloganom “Svet za Darfur”, želim apelirati na zavest mednarodne skupnosti, da sprejme učinkovite ukrepe za preprečitev "nove Ruande" in rešitev Darfurja. Podpisali bomo javni poziv predsednika, ki bo objavljen v mednarodnih sredstvih obveščanja.

Predsednik Janez Drnovšek je na genocid v Darfurju opozoril generalnega sekretarja Združenih narodov in vodilne politike sveta. Zahteval je nujno ukrepanje Varnostnega sveta, Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij. Poleg tega je predsednik predlagal, da se februarja letos organizira mednarodna konferenca, ki bo obravnavala genocid v Darfurju. Nanjo je povabil generalnega sekretarja ZN, predsednika in generalnega sekretarja Afriške unije, predsednika Sveta Evropske unije, predsednika Komisije, generalnega sekretarja Nata ter predstavnike vseh držav G8 na ravni zunanjih ministrov. Predsednik tudi upa, da se bodo v delo konference vključili vladni predstavniki iz Kitajske, Japonske, Avstralije in Nemčije ter Norveške, ki je bila zelo dejavna v Sudanu. Izrazil je željo, da se konference udeležita predsednika Sudana in Čada. Predsednik Sudana je slovenskega predsednika povabil, da sredi februarja obišče Kartum. Slovenski predsednik je predsedniku Čada predlagal, da bi se v tem času srečal tudi z njim.

Preteklo je več kot deset let od genocida v Ruandi, voditeljev mednarodne skupnosti pa to ni izučilo. Spomnimo se lahko opravičil številnih pomembnih voditeljev, ki so se zavedali svoje lastne krivde in izdajstva ruandskega naroda; lahko se tudi spomnimo njihovih zaobljub, da se kaj takega ne sme zgoditi “nikoli več”. Upala sem, da bo priznanje njihovih preteklih napak lažje preprečilo prihodnje genocide. Vendar se voditelji mednarodne skupnosti ponovno ne menijo za »lekcije« iz Ruande in so tudi Darfurju obrnili hrbet.

S svojim glasom se pridružujem predsedniku Janezu Drnovšku in voditelje mednarodne skupnosti rotim, naj preprečijo »novo Ruando« in takoj ter učinkovito ukrepajo, da zaustavijo brezumno ubijanje, posilstva in trpljenje tisočev nedolžnih civilistov."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani