arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na proslavi 30-letnice Mariborske univerze (Maribor, 20.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek z guvernerjem Nove Mehike

Davos - Švica, 01/25/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se je danes, 25. januarja, ob robu zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu sestal z demokratskim guvernerjem ameriške zvezne države Nova Mehika Billom Richardsonom, sicer nekdanjim sekretarjem za energetiko v Clintonovi administraciji in bivšim veleposlanikom ZDA pri OZN.

Guverner Richardson je v pogovoru dr. Drnovška seznanil s svojimi aktivnostmi, ki so povezane z vprašanjem Severne Koreje. Menil je, da se bo položaj tam postopoma umiril in da se bodo pogovori obnovili. Glede mirne razrešitve iraške krize je bil manj optimističen, ob tem pa je tudi izrazil zaskrbljenost zaradi trenutnega stanja v odnosih med ZDA ter Francijo in Nemčijo. V pogovoru je guverner Richardson tudi izrazil interes za slovensko oceno položaja v Jugovzhodni Evropi.

Predsednik dr. Drnovšek je svojemu sogovorniku pojasnil, da ga v zvezi z iraško krizo najbolj vznemirja vpliv, ki ga ima le-ta na evroatlantske odnose. Opozoril je na občutek v Evropi, da ameriška stran še nipredstavila dovolj tehtnih razlogov za vojaški poseg. Ob tem je izrazil zaskrbljenost nad možnostjo, da bi vse večje osredotočanje mednarodne skupnosti na druga krizna žarišča po svetu lahko privedlo do tega, da bi pozabila na Balkan. To bi bilo nevarno, saj navkljub doseženemu napredku, položaj v regiji še ni povsem stabiliziran.

Guverner Richardson je med srečanjem izrazil interes za obisk Slovenije, hkrati pa povabil slovenskega predsednika, da se seznani z Novo Mehiko.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani