arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek zaključil uradni obisk na Madžarskem

Budimpešta - Madžarska, 02/18/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes zaključil svoj dvodnevni uradni obisk na Madžarskem.

V okviru programa drugega dneva obiska je predsednik dr. Drnovšek v dopoldanskih urah najprej položil venec na spomenik Madžarskih junakov na Trgu junakov v Budimpešti. Nato se je udeležil sprejema, ki ga je ob priložnosti njegovega uradnega obiska na Madžarskem priredil slovenski veleposlanik Andrej Gerenčer. Sprejema se je poleg madžarskega predsednika Ferenca Mádla s soprogo udeležilo veliko vidnih predstavnikov madžarskega političnega življenja in člani diplomatskega zbora v Budimpešti. Med udeleženci sprejema s katerimi se je srečal predsednik dr. Drnovšek sta bila tudi nekdanji madžarski predsednik Arpad Goncz in nekdanji madžarski zunanji minister dr. Géza Jeszensky.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek se je po sprejemu sestal s predsednico Parlamenta Republike Madžarske Katalin Szili. Slednja je v pogovoru poudarila svoje prepričanje, da bo letošnje leto poleg referendumov zaznamovala tudi bolj poudarjena zunanjepolitična vloga parlamentov, predvsem zaradi ratifikacijskih procesov. Ob tem je izpostavila zadovoljstvo, da je Slovenija pred nedavnim prejela povabilo za članstvo v Natu in izrazila upanje, da ga bo slovenska družba tudi verificirala. Sicer pa je izid dvojnega slovenskega referenduma o Natu in EU 23. marca pomemben tudi za Madžarsko, ki se pripravlja na referendum o članstvu v EU 12. aprila. Bilateralne odnose med državama je ocenila za odlične, pri čemer je posebej izpostavila vzorno skrb za madžarsko manjšino v Sloveniji. Opozorila je tudi na vse večjo pozornost, ki se posveča slovenski manjšini na Madžarskem in pri tem omenila proces vzpostavljanja manjšinske samouprave.

Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru menil, da so slovensko-madžarski odnosi zgledni in da njegov obisk na Madžarskem predstavlja potrditev konstruktivnega pristopa k reševanju odprtih vprašanj, ki je bil med državama vzpostavljen v zadnjem desetletju. Strinjal se je z oceno, da v sedanji fazi evroatlantskih integracij parlamentarci prevzemajo vse večjo vlogo in iniciativo – navsezadnje so zdaj na vrsti parlamenti, da ratificirajo pogodbo o članstvu v EU. Ob tem je tudi izrazil zadovoljstvo, da je na včerajšnji vrh EU prišlo do sprejema deklaracije, ki pomeni korak naprej pri iskanju skupnega stališča mednarodne skupnosti do iraškega vprašanja.

Pred zaključkom svojega uradnega obiska na Madžarskem se je predsednik dr. Drnovšek tudi sestal z nadžupanom Budimpešte dr. Gáborjem Demszkyem v Mestni hiši. Nadžupan Demszky je pri tem opozoril na vse večjo sodelovanje med glavnima mestoma obeh držav, tudi v kontekstu zveze EuroCity. Ob tem je poudaril potrebo po še boljših prometnih povezavah med Ljubljano in Budimpešto, predvsem po izgradnji avtoceste, s čimer se je predsednik dr. Drnovšek strinjal. Ob koncu srečanja je nadžupan Demszky prededniku dr. Drnovšku predal kopijo ključev mesta Budimpešte, ki naj prispevajo k še boljšemu medsebojnemu sodelovanju s simbolnim sporočilom, da so vsi Slovenci vedno dobrodošli v madžarski prestolnici.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani