arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel evropskega komisarja za širitev

Ljubljana, 03/06/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel člana Evropske komisije odgovornega za širitev EU, Günterja Verheugna, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji.

Predsednik dr. Drnovšek se je v pogovoru evropskemu komisarju zahvalil za dosedanjo podporo Slovenji v širitvenem procesu. Izrazil je pričakovanje, da bo širitev še naprej sledila zastavljeni časovnici, s ciljem polnopravnega članstva v EU 1. maja 2004. Ob tem je tudi izrazil upanje, da se trenutna evropska razhajanja v pogledih na rešitev iraške krize ne bodo nadaljevala in ogrozila projekta evropske širitve. V trenutnem položaju bi po mnenju predsednika dr. Drnovška najbolj pomagala enotnost mednarodne skupnosti, predvsem v okviru naporov znotraj VS OZN. Vsekakor je trenuten položaj zelo problematičen, tudi za države kandidatke za vstop v EU, ki se jih poskuša postavljati pred dilemo izbire med evroatlantskimi partnerji, kar pa ni sprejemljivo.

Evropski komisar za širitev Verheugen je v pogovoru visoko ocenil stopnjo pripravljenosti Slovenije za vstop v EU in izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so bila širitvena pogajanja zaključena decembra lani v Kopenhagnu. V današnjih okoliščinah bi bilo to nedvomno težje doseči, pa tudi sicer se zdi, da imajo lahko sedanje delitve v Evropi v zvezi z iraško krizo še daljnosežne posledice. V zvezi s prihajajočima referendumoma o Natu in EU pa je evropski komisar za širitev poudaril, da gre za dve različni organizaciji, ki pa se med seboj dopolnjujeta, saj ena nudi državam članicam vojaško, druga pa ekonomsko varnost.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani