arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike ob svetovnem dnevu Romov sprejel predstavnike romske skupnosti pri nas

Ljubljana, 04/08/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes, ob svetovnem dnevu Romov, sprejel predstavnike Zveze Romov Slovenije. Na pogovoru, ki so se ga udeležili Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, Slavko Cener, predsednik Svetniškega foruma pri Zvezi Romov Slovenije ter člani zveze Oto Baranja, Fatmir Bečiri in Tone Hudorovac, je sodeloval tudi direktor vladnega urada za narodnosti Janez Obreza. Predsednik Zveze Romov g. Horvat se je uvodoma zahvalil za sprejem pri predsedniku na njihov dan in ob tem dejal, da država s tem kaže na neko visoko razumevanje do romske skupnosti in njene problematike. Nato je predsedniku predstavil problematiko, s katero se srečujejo Romi v Sloveniji, ki je v glavnini še vedno usmerjena k reševanju osnovnih življenjskih in bivalnih razmer. Poudaril je, da je so rezultati nekoliko boljši na področju izboraževanja, socialne pomoči, kulturne dejavnosti in informiranja romske skupnosti, da pa reševanje najbolj perečih problemov glede neurejenih bivalnih razmer, poteka prepočasi.Ocenil je tudi, da se položaj Romov od regije do regije razlikuje. V pogovoru je pohvalil dosedanje sodelovanje z Uradom za narodnosti. Gospod Bečiri je v imenu Romske skupnosti iz Maribora, predsedniku predstavil težave, ki jih imajo Romi s pridobivanjem državljanstva zase oziroma za člane svoje družine.

Predsednik dr. Drnovšek je pozdravil prizadevanja za reševanje pereče problematike tako pri urejevanju življenjskih razmer, kot glede dviga splošne izobrazbe med romsko populacijo in predstavnikom romske skupnosti za hitrejše reševanje nekaterih zadev ponudil svojo pomoč.

Pozitivno je ocenil tradicijo rednih srečanj in Romom ob svetovnem dnevu Romov čestital ter jim zaželel, da bi uspeli čimbolj urediti skupno življenje in dvigniti kakovost življenja med predstavniki njihove skupnosti.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani