arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S hrvaškim predsednikom Mesićem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Jurjevanje 2006

Ljubljana, 06/17/2006  |  sporočilo za javnost, govor, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil osrednje prireditve "Jurjevanje 2006" v Črnomlju v Beli krajini, kjer si je v spremstvu župana Andreja Fabjana ogledal nastop folklorne skupine Dragatuš, se srečal z občani in drugimi ljubitelji folklore. Na prireditvi je dr. Drnovšek zbrane nagovoril (nelektorirano):

"Drage Belokranjke in Belokranjci, lepo vas pozdravljam. Danes je lep dan, ravno pravšnji za tako lepo prireditev, kot je jurjevanje. Prireditev, ki jo že vrsto let prirejate leto za letom. Prireditev ima tradicijo, ki sega daleč nazaj v našo zgodovino. Že od nekdaj so vaši predniki tukaj, na tem mestu, prav tako praznovali. Prav tako jurjevali kot vi, mi danes skupaj. Gre za lepo tradicijo. Lepo je, da jo ohranjate.

Klikni za povečavoKot predsednik države Slovenije sem vesel, da sem tukaj v teh dneh, ko v Sloveniji že začenjamo proslave ob 15. letnici naše osamosvojitve. 15 let je stara oz. mlada naša država in zato je današnje jurjevanje tudi priložnost, da tudi skupaj proslavimo, da sem skupaj z vami in da tokrat ni to samo jurjevanje, ampak je to tudi slovensko praznovanje.

Klikni za povečavoŽelim vam vsem, vsej Beli Krajini, veliko takšnih prijetnih jurjevanj tudi v prihodnje, da bi bili čimbolj zadovoljni, čimbolj sproščeni, mirni v vaši Beli Krajini in da bi tudi ta del Slovenije bil deležen takšnega razvoja v prihodnosti, takšne prosperitete, kot si jo zasluži. Še enkrat vam želim čim bolj prijetno, prijazno praznovanje danes in tudi naslednje dni vse do našega skupnega praznika in upam, da bomo jurjevanje takole še kdaj skupaj praznovali. Hvala lepa."



Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je odgovoril tudi na vprašanja medijev (nelektorirano):

Klikni za povečavoKaj menite o tem pomenu ohranjanja ljudskega izročila?

dr. Janez Drnovšek: "Mislim, da je ljudsko izročilo pomembno, da so te tradicije, stari rituali pomembni, da je že prav, da jih Belokranjci ohranjate. Navsezadnje je bilo to tukaj od nekdaj in bilo bi slabo, narobe, če bi na to pozabili. Nekaj že mora biti v teh izročilih, o teh tradicijah, da so jih ljudje skozi stoletja, morda tisočletja ponavljali in vsako leto ob tem času. Tako, da mislim, da ste Belokranjci že v redu ljudje."

Klikni za povečavoZakaj ste danes obiskali Črnomelj in predvsem jurjevanje?

dr. Janez Drnovšek: "To je lepa prireditev, lepa tradicija in zdi se mi, da je prav, da tudi jaz enkrat pridem kot predsednik na takšno prireditev."

Da podprete tako stvar kot običaj ali kako? Sicer predvsem zaradi tega, da podprete stare običaje in tudi folklorne?

dr. Janez Drnovšek: "Belokranjce in da pokažem svoje zanimanje za stare običaje. Res so zanimivi in je lepo, da so se ohranili."

Ali se Slovenci premalo zavedamo teh običajev, premalo o tem govorimo oz. se po šolah poučuje?

dr. Janez Drnovšek: "Mislim, da se jih vedno bolj spet zavedamo, da tudi, če smo jih kje že zakopali, pozabili, da jih zdaj skušamo spet ponovno spraviti na dan. Seveda je pa še toliko bolje, če so se ves čas ohranjali tako kot tukaj v Beli Krajini jurjevanski običaji."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani