arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Bosna in Hercegovina je pomemben gospodarski partner Slovenije

Ljubljana, 09/08/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Na povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška so na uradni obisk v Slovenijo prišli člani Predsedstva Bosne in Hercegovine, predsedujoči dr. Dragan Čović ter člana Sulejman Tihić in Borislav Paravac. V času obiska se bodo srečali tudi s predsednikom vlade mag. Antonom Ropom ter predsednikom Državnega zbora Borutom Pahorjem. Odnosi med Slovenijo in Bosno in Hercegovino so tradicionalno dobri, kar se kaže tudi v dinamiki obiskov najvišjih predstavnikov oblasti. Slovenija podpira vključevanje Bosne in Hercegovine Evropski uniji in ji je v procesu približevanja pripravljena nuditi tako strokovno pomoč kot politično podporo. Gospodarsko sodelovanje med državama je intenzivno, vendar bi ga veljajo še okrepiti, je bilo izrečeno na uradnih pogovorih obeh strani, ki so dopoldne potekali v prostorih predsedniške zgradbe. Po pogovorih sta zunanja ministra obeh držav, dr. Dimitrij Rupel in Mladen Ivanić podpisala Krovni sporazum o razvojni pomoči. Na Gospodarski zbornici Slovenije pa bo v času obiska potekala poslovna konferenca, ki se je udeležujejo številni gospodarstveniki iz Slovenije in Bosne in Hercegovine. Zbrane pa bosta jutri nagovorila tako predsednik dr. Drnovšek kot predsedujoči predsedstva BiH dr. Čović. Slovenski predsednik dr. Drnovšek je odnose med državama in današnje pogovore ocenil z besedami:

Klikni za povečavo Bosna in Hercegovina je izjemno pomemben gospodarski partner Slovenije, Slovenija pa je pomemben partner Bosni in Hercegovini. Veliko slovenskih investicij je v BiH. Predvidevamo, da se bo ta trend nadaljeval. Za Slovenijo bo evropska pot BiH, njena nadaljnja konsolidacija, stabilnost, razvoj demokratičnih institucij zelo pomembna. To je pomembno ne samo za Slovenijo, ampak tudi za ves svet, za EU. Navsezadnje si je prav mednarodna skupnost zelo prizadevala in si še prizadeva za stabilizacijo razmer tako v BiH, kot v JV Evropi. Tudi Slovenija sodeluje s svojimi vojaki v mirovnih operacijah v BiH, sodeluje v deminiranju, na vseh teh področjih smo aktivni, vse to je tudi za nas zelo pomembno, zato so pomembni tudi naši današnji razgovori in na sploh politični dialog med obema državama. Slovenija bo BiH skušala pomagati pri njenem vstopanju v EU s svojimi izkušnjami, s svojimi znanji, strokovnjaki in želimo si, da bi BiH čimbolj uspešno in čim hitreje napredovala na tej poti.


Klikni za povečavo Vprašanje: Ali ste govorili tudi o Ljubljanski banki in o slovensko-hrvaških odnosih?

Dr. Drnovšek: O vprašanjih LB v Sarajevu smo govorili. Stališče Slovenije vsa ta leta je, da je to vprašanje treba razrešiti, kot tudi vsa druga vprašanja deviznega varčevanja. Poudarjali smo, da ga je potrebno rešiti v dogovoru z drugimi partnerji v sukcesiji. Slovenija si želi pospešitev sukcesijskega procesa, da bi lahko to vprašanje preteklosti, ki obremenjuje tudi sedanjost in prihodnost, končno dali z mize. Mislim, da bo potrebno na novo pogledati vsa ta odprta vprašanja in morda z nekoliko več inventivnosti najti rešitve.

Klikni za povečavo Člane predsedstva sem v našem razgovoru informiral tudi o aktualnih odnosih med Slovenijo in Hrvaško v zvezi s hrvaško namero, da razglasi izključno gospodarsko cono na Jadranu. Povedal sem, kakšno je slovensko stališče. V morebitni enostranski razglasitvi takšne gospodarske cone vidimo problem, in mislimo, da je to potrebno reševati skupaj z državami, ki imajo obalo na Jadranu in najti sporazumno rešitev. To bi bilo v skladu z evropskimi pravili komuniciranja in dialoga, kjer enostranske rešitve nekako niso v duhu, ki ga želimo vzpostaviti v tej združeni Evropi. To je bolj duh preteklosti, duh, ki je strašil zlasti v zadnjem času tudi po Balkanu. Slovensko stališče je pravzaprav jasno: Slovenija ima zgodovinsko pravico na teritorialni izhod na odprto morje in zato tudi mora biti partner pri dogovoru o morebitni razglasitvi izključnega gospodarskega pasu. Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani