arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška pred referendumoma o vključitvi Slovenije v Evropsko unijo in Nato, Ljubljana, 21.03.2003

Ljubljana, 03/21/2003  |  govor


Spoštovane državljanke in državljani!

Pogum je bil tisti, ki je 23. decembra leta 90 botroval našemu zgodovinskemu plebiscitu za samostojnost Slovenije. In sreča pomaga pogumnim. 23. marca smo pred novo zgodovinsko prelomnico, odločitvijo za vstop v Evropsko unijo in zvezo Nato. Danes to ni več pogumna odločitev, kjer bi potrebovali kanček sreče.

Danes je to razumna odločitev.

Široka javna razprava o članstvu v Evropski uniji in Natu je potrdila pravilnost večletne usmeritve naše države. Za hitrejši gospodarski razvoj in večjo varnost.

Kdor danes želi živeti v miru in blaginji, si mora za mir tudi prizadevati, ne le doma,ampak tudi v okviru mednarodne skupnosti. Evropska unija in Nato sta vzpostavila takšno mednarodno okolje, ki preprečuje vračanje nekdanjega, vojaškega rivalstva v Evropi. Tudi zadnji dogodki v Iraku me utrjujejo v prepričanju, da mora biti Slovenija članica vseh mednarodnih organizacij, kjer se odloča o usodi Evrope in sveta. Le tako si lahko zagotovimo vpliv na potek dogodkov.

Spoštovani,

Uspešno smo izgradili svojo državo. Zdaj se končuje obdobje prilagajanja, začenja se obdobje soodločanja v mednarodni skupnosti. Odločamo se za samozavestno prihodnost v ugledni družbi enakopravnih držav. Zato vas kot predsednik republike vabim, da se udeležite referenduma za vstop Slovenije v Evropsko unijo in Nato. Odločimo se za odgovorno prihodnost Slovenije.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani