arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsedniku republike predala poverilni pismi veleposlanica Nove Zelandije in veleposalnik Šri Lanke

Ljubljana, 09/05/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel poverilno pismo izredne in pooblaščene veleposlanice Nove Zelandije Julie Claire Mackenzie.

Na razgovoru po uradni slovesnosti je veleposlanica Mackenzie izrazila priznanje za vse kar je Slovenija dosegla v desetletju svoje neodvisnosti, vključno s skorajšnjim članstvom v Evropski uniji in Natu. Izrazila je potrebo po poglobitvi odnosov med državama, ki sicer sodelujeta na multilateralni ravni, nimata pa tako dobro razvitih bilateralnih stikov. K boljšemu medsebojnemu razumevanju naj bi prispeval pričakovani obisk novzelandskega zunanjega ministra v Sloveniji. Ob tem je tudi orisala trenutno politično in gospodarsko situacijo v Novi Zelandiji. Predsednik Drnovšek je v pogovoru spomnil na svoj uradni premierski obisk v Novi Zelandiji pred petimi leti, ki mu je ostal v zelo lepem spominu. Menil je, da velika razdalja, ki loči državi neizbežno vpliva na intenziteto medsebojnih stikov, vendar pa vseeno obstaja veliko možnosti za poglobitev odnosov. Strinjal se je, da bi bila smotrna izmenjava izkušenj, ki sta si jih državi pridobili v svojih regijah, še posebej v sedanjem času globalnih varnostnih izzivov, ki ne poznajo meja. Na željo sogovornice je tudi opisal proces slovenskega vstopanja v Evropsko unijo, ki bo zaključen naslednje leto. Ob koncu pogovora je predsednik Drnovšek novozelandski veleposlanici zaželel čimveč uspehov pri njenem delu.

Klikni za povečavo Poverilno pismo je slovenskemu predsedniku danes predal tudi veleposlanik Republike Šri Lanke gospod Dayantha Laksiri Mendis.

Gospod Laksiri Mendis je slovenskemu predsedniku uvodoma predstavil svojo dosedanjo poklicno pot ter na kratko orisal trenutno politično situacijo v državi. Sogovornika sta se strinjala, da državi vzdružujeta prijateljske odnose, da pa so le-ti premalo razviti. Možnosti za razširitev sodelovanja obstajajo, še zlasti na gospodarskem in znanstvenem področju. Šri Lanka je članica Mednarodnega centra za promocijo podjetij, ki ima sedež v Ljubljani, šrilanški veleposlanik pa aktivno sodeluje v delovnih telesih centra.

Predsednik republike je veleposlaniku Mendisu ob koncu zaželel uspešno delo z željo, da bi državi uspeli okrepiti odnose tudi na drugih področjih.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani