arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel predsednika portugalskega parlamenta

Ljubljana, 10/06/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes srečal s predsednikom parlamenta Portugalske republike Joaom Boscom Motom Amaralom in portugalsko parlamentarno delegacijo, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

V pogovoru je portugalski predsednik parlamenta poudaril zadovoljstvo nad skorajšnjim vstopom Slovenije v EU. Proces evropske širitve predstavlja zgodovinsko priložnost in na Portugalskem ga podpirajo vse politične stranke. Ta podpora tudi izhaja iz zavesti o tem, kako pomembno je bilo članstvo v EU za Portugalsko in njen razvoj. Portugalski sogovornik je tudi izrazil zadovoljstvo nad prihajajočim vstopom Slovenije v Nato. Ob tem je poudaril, da kot ena od njegovih ustanovnih članic Portugalska pripisuje velik pomen Severnoatlantskemu zavezništvu in čezatlantskemu sodelovanju, tako med ZDA in EU, kot tudi med Zahodom in Rusko federacijo.

Predsednik dr. Drnovšek se je v pogovoru predstavnikom portugalskega parlamenta zahvalil za nedavno ratifikacijo Pristopne pogodbe in dejstvo, da noben portugalski poslanec ni glasoval proti njej. Odnose med državama je ocenil kot zelo dobre in pri tem spomnil, da je imel že kot nekdanji predsednik vlade vedno odlične stike s svojimi portugalskimi sogovorniki, ne glede na to kateri politični opciji so pripadali. Strinjal se je z oceno, da bi morale znotraj razširjene EU manjše države okrepiti svoje sodelovanje. Ob tem je tudi poudaril interes Slovenije za ohranjanje nacionalne identitete in enakopravno sodelovanje v projektu gradnje nove Evrope. V pogovoru se je tudi dotaknil bodočega članstva Slovenije v Natu in ob tem poudaril željo, da bi se evroatlantski odnosi izboljšali, saj Severnoatlantsko zavezništvo predstavlja enega od stebrov svetovne stabilnosti.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani