arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem tajnika Svetega sedeža za odnose z državami

Ljubljana, 04/02/2007  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel tajnika Svetega sedeža za odnose z državami mons. Dominiqueja Mambertija.

Sogovornika sta ugotovila, da so odnosi med Slovenijo in Vatikanom odlični, enako velja tudi za odnose med cerkvijo in državo v Sloveniji.

Predsednik republike dr. Drnovšek se je s svojim gostom, ki je pred imenovanjem na sedanji položaj več let služboval v Sudanu in Eritreji, zadržal v daljšem pogovoru o položaju v tem delu Afrike, posebej v Darfurju.

Strinjala sta se, da je Darfur zgled vztrajnosti in požrtvovanja sodelavcev različnih humanitarnih organizacij, hkrati pa tudi prispodoba neučinkovitosti pri iskanju političnih rešitev.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Drnovšek je izpostavil uspešno skupno akcijo Svet za Darfur vseh humanitarnih organizacij v Sloveniji v preteklem letu, ki so zbrale za slovenske razmere izredno veliko gmotno pomoč za Darfur, hkrati pa je akcija tudi pomembno dvignila zavedanje o nujnosti človeške solidarnosti.

Voditelja vatikanske diplomacije mons. Dominiqueja Mambertija je zanimalo mnenje predsednika dr. Janeza Drnovška o razmerah na Kosovu. Ahtisaarijev načrt je po predsednikovih besedah največ, kar je lahko bivši finski predsednik ponudil sprtima stranema na Kosovu, vendar pa idealne rešitve nakopičenih problemov, ki bi bile sprejemljive za vse, očitno ni. Zato je pomembno, da mednarodna skupnost podpre Ahtisaarijev načrt. To velja tudi za politično vodstvo Srbije.

Predsednik republike dr. Drnovšek je pohvalil humanitarno dejavnost Cerkve, misionarjev, jezuitov in drugih delov Cerkve. Ob tem pa je menil, da je za Cerkev in vernike pomembno, da Cerkev vselej posveča svojo primarno pozornost predvsem duhovnim vrednotam pred materialnimi.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani